2011. zadnja šansa da se nešto uradi u Mostaru

Zašto se odluke rijetko donose, a još rjeđe provode? Tek su neka pitanja koja se mogu postaviti zakonodavnoj vlasti Grada Mostara.
Sve ide u krug

Vijećnici su, kao što smo ranije već pisali, protekle nešto više od dvije godine zapravo protratili. Prvu na izbor gradonačelnika, a drugu na dnevni red i izbornu kampanju za opće izbore. I stoga je ostalo jako malo vremena i mnogo problema. Problemi, naravno, postoje da bi se rješavali, no njima se nadležni još ne bave.
Zanimljivo je da se gotovo oko svake stvari, bez obzira koliko ona značajna bila, redovito na sjednicama dižu tenzije, upućuju optužbe i slično.
Samo je pravi problem što sve to ide ukrug, jedni optuže, drugi odgovore, treći šute, prave se kao da nisu tu, i onda opet iznova. Čak ni kritike na njihov račun više ne pale, jer se nitko od njih na to ne obazire.
Za svaku kritiku se iznađe neki odgovor i razlog, pa ispadne kako oni nisu nizašto krivi. Ovoga puta nećemo nikoga imenovati od vijećnika, ali nastavi li se s ovakvim neradom i u ovoj godini, kritike će biti sve veće, bez obzira na stranačku ili nacionalnu pripadnost neodgovornih pojedinaca iz Gradskog vijeća. Time se nećemo baviti, nego konkretno neradom, javašlukom, zapuštenošću, neodgovornošću... nadležnih koji ne odgovaraju više ni građanima koji su ih birali.

Pozadina problema

Isto tako, prava su pitanja zašto se vijećnici više ne aktiviraju, no, tu ima i dublje pozadine.
Prva ide na njihovu ruku, a vezana je uz probleme vezane uz neizbor gradonačelnika. Vijećnici su tada uglavnom bili 'marionete' u rukama svojih stranačkih šefova, bez čije direktive nisu ništa mogli učiniti. Ta privrženost je dovela do toga da većina vijećnika nema dozu odgovornosti, koja se nastavila i dalje, jer polovica vijećnika, što je zanimljivo, čak na sjednicama služi samo za glasovanje ili bojkotiranje.
Tek rijetki, njih nekolicina iz raznih političkih opcija, nešto pokušavaju napraviti. Neki značajnije pokušavaju, a drugi znatno manje, ali čine, za razliku od preostalih koji služe samo za kvorum. Nadalje, za trenutačnu situaciju u Vijeću najviše je kriva činjenica da je koalicija HDZ-SDA u prošlom sazivu vrlo dobro funkcionirala, dok je sada u gotovo ratnom ozračju. Bez postojanja jake koalicije teško je nešto konkretno i napraviti. Zatim, za trenutačno stanje kriva je i činjenica da je Vijeće pojedinim vijećnicima samo poslužilo kao 'odskočna daska' za dalje.
Takva se stvar dogodila i na posljednjim izborima jer su neki na njima napredovali, dok, pak, drugi čekaju formiranje vlasti gdje se već vide u izvršnoj. Upravo takve stvari dovele su do toga da se u potpunosti izmijeni 'krvna slika' Gradskog vijeća, u kojem sada sjede i vijećnici koji su dobili i mizeran broj glasova na prošlim izborima. I tako, sa svega sto-dvjesto glasova kroje sudbinu Grada Mostara.

Prijeći preko sujete

Razloga za nerad vijećnika ima još koliko hoćete, ali želimo se prvenstveno usredotočiti na njihov rad i sljedeće korake, kako bi stanje u Mostaru što prije, i što bolje profunkcioniralo na pravi način. Da bi do toga došlo, vijećnici moraju prijeći preko svoje sujete, 'zasukati rukave' i krenuti u rješavanje problema. Upravo ova godina je posljednja nada da se neke stvari pokrenu, jer je 2012. izborna godina. I ako se uskoro nešto ne počne činiti po tom pitanju, grad će nastaviti samo tonuti.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list