20 milijuna eura potpore za dovršetak hotela Ruža

Bakir Izetbegović

Turska banka ZiraatBank BH je u suradnji s matičnom bankom T.C. Ziraat Bankasi A.S. dogovorila uvjete pružanja potpore investitoru projekta hotela Ruža u iznosu od 20 milijuna eura.

Tim će povodom danas u Sarajevu generalni direktori dviju banaka Ali Riza Akbas i Huseyin Aydin potpisati memorandum o razumijevanju, priopćeno je iz ove banke.
Enver Backović, opunomoćenik hotela Ruža, u izjavama za Dnevni list najavio je potpisivanje ugovora s poznatim hotelijerskim lancem Hilton. Uvjet za potpisivanje ugovora bio je nastavak radova na dovršetku hotela.

Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, u nedavnom posjetu Mostaru najavio je nove investitore.
"Uspio sam zaokružiti investiciju koja se odnosi na hotel Ruža. Mislim da ćemo turski kredit koji u ovom trenutku iznosi 100 milijuna eura povećati na 150 milijuna. Pedeset mil. će se odnositi na Federaciju BiH, na mala i srednja poduzeća", rekao je Izetbegović.

Današnjem potpisivanju će osim Izetbegovića nazočiti i veleposlanik Republike Turske Cihad Erginay.

Radovi na hotelu Ruža su u razdoblju od 2006. do 2011., zbog neusuglašenosti sa zahtjevom UNESCO-a da izgled i uvećani gabariti ne smiju narušavati panoramu Staroga mosta, bili prekinuti. Spor je u međuvremenu riješen, ali se nije krenulo u nastavak radova.

Vlasniku su tada propali aranžmani s poznatim hotelskim lancem Sheratonom te kreditna sredstva u iznosu od 28 milijuna maraka. Prema riječima Envera Backovića, vlasnik Ruže Emir Kečo, u spor s UNESCO-om uložio je oko 2 milijuna maraka.
"Nakon rješenja pravnog spora s UNESCO-om, nastupila je borba kako osigurati nove kredite i nova sredstva za izgradnju hotela", pojasnio je ranije Backović.