1. svibnja sindikati će obilježiti bez graha

Manifestacija koja je posljednjih godina okupljala na stotine građana na Lenjinovom šetalištu i u parku ispred zgrade Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanske županije, koji su uz tanjur graha i pivo slavili praznik, nažalost, neće biti dostupna Mostarcima. 

Iako mnogi nemaju previše razloga za slavlje, rade, a plaću ne primaju mjesecima te oni koji nemaju posla sve bi učinili da to promijene, ipak su se radovali ovom danu. 

Bez okupljanja

Naime, kako nam je kazao Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH, na prvi svibnja je u mostarskim crkvama zakazana sv. pričest te će manifestacija najvećim dijelom zbog toga izostati. U zamjenu za grah, Unija je za 30. travnja zakazala okrugli stol o temi “Dostojanstvo rada i radnika”.    
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanske županije Husein Špago je također potvrdio kako ove godine u Mostaru neće biti graha za sindikate.

- U Sarajevu će se održati svečana sjednica u povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada, no tradicionalnog okupljanja uz grah kako su ljudi navikli ni u jednom od gradova neće biti ispred naše organizacije, kazao je Špago. Navodno nije u pitanju recesija, smatraju organizatori. Podsjetimo i to kako je proteklu manifestaciju obilježio prosvjed sindikata. Naime, spomenutom prosvjedu pristupili su predstavnici 20 granskih sindikata te uputili poruku koja glasi: “Hoćemo rada i kruha, ništa drugo, nećemo nikakvu milostinju.” 

Jutarnja promenada

Da se ipak ulicama Mostara osjeti praznički duh, pobrinut će se Hrvatska glazba Mostar, koja će i ove godine upriličiti tradicionalnu “Prvosvibanjsku budnicu” pod pokroviteljstvom Gradske uprave Mostar. Promenada će na dan praznika u 6 sati  krenuti ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, zatim Ulicom kraljice Katarine, Ulicom fra Franje Milićevića (kroz naselje Dum) prema raskrižju ulica kod franjevačke crkve, zatim prema i preko Starog most do izlaza na Ulicu maršala Tita, Ulicom maršala Tita do raskrižja kod bivše robne kuće “Razvitak”, zatim preko trga Musala, do raskrižja i ulicom Šantića do hotela “Ero”. Potom Ulicom dr. Ante Starčevića do raskrižja Ulice kralja Tomislava, zatim tom ulicom do križanja Ulice kardinala Stepinca do Trga hrvatskih velikana.   

Piše: Almedina Bečić / dnevni-list.ba