Mještani naselja Do kod Berkovića prosvjedima iskazali nezadovoljstvo

bregava
Zaštita države
Prema riječima Novice Škrba, jednog od organizatora prosvjeda i mještanina naselja Do, razno kamenje i zemlja urušavaju se i uništavaju čak i spomenike koji se nalaze pod zaštitom države.

- Prije 25 dana počeli su radovi na izgradnji mini hidroelektrane, izvođač radova je firma iz Kiseljaka, investitor je firma „Strajko" iz Trebinja, koja ima koncesioni ugovor na 30 godina. Oni se, međutim, ne pridržavaju onoga ugovora. Striktno im je podvučeno da ne smije nijedan kamen, a kamoli gromada otići u Bregavu. Oni su počeli zatrpavati Bregavu, uništavaju ovako finu rijeku, zatrpali su skroz korito, a čak su ugrozili i riblji fond, nema više ni riba gdje da se mrijesti - kaže Škrbo.

Dodaje da nikada nije provedena javna raspravu u vezi s izgradnjom hidroelektrana te dodaje da je objekt mlinica, stari austrougarski vodovod i ostalo pod zaštitom države.

Avdo Elezović iz Stoca, koji je zajedno s nekoliko prijatelja došao da podrži prosvjed mještana Dola, kaže da će sljedeći prosvjed biti mnogo veći, a ne isključuje ni obustavu prometa.

Načelnik općine Berkovići Nenad Abramović (SDS) kaže da nije bio upoznat s prosvjedima mještana Dola iako su nam oni rekli da su uredno sve prijavili, a kako smo mogli vidjeti, skup je osiguravala i policija, kojoj je sve bilo najavljeno.

Bez nadležnosti
- Lokalna zajednica je stala iza projekta gradnje mini hidroelektrane u naselju Do. Sve teče planiranom dinamikom i u skladu s pravilima koja su zadata, s važećim građevinskim, ekološkim dozvolama, energetskom dozvolom itd. Općina Berkovići će o nezadovoljstvu građana obavijestiti nadležne inspekcije. Dakle, mi nikakve nadležnosti nemamo, ali svakako nam je u interesu da se projekt odvija i planiranom dinamikom i u skladu s pravilima koja su zadata raznim vrstama dozvola - zaključio je Abramović.

Saniranje šteta
Evelin Marušić, inžinjer u firmi na projektu izgradnje mini hidroelektrane Do, kaže da oni rade sve prema projektu.

- Kompletna dokumentacija je tu, dolazili su inspekcijski organi kontrolisali dokumentaciju, tako da je sve uredno. Čuli smo pritužbe građana što je kanal uz samu Bregavu. Ako se desi da kamenje padne, ono će se izvaditi. Kanal je tek u pripremnoj fazi, a štete će se sanirati - istakao je Marušić.

Dnevni avaz