Ministar Zagorčić najavio obračun s pljačkašima javnih poduzeća u HNŽ-u

Na inicijativu Ministarstva gospodarstva HNŽ-a na čelu s ministrom Amerom Zagorčićem u sklopu Plana je usvojena obveza Agencije za privatizaciju HNŽ-a da objavi sve ugovore o privatizaciji poduzeća, njihove anekse i sporazume o raskidu ugovora, što je ključni dio u rasvjetljavanju eventualnih nepravilnosti u svim privatizacijskim procesima od rata do današnjeg dana, piše Dnevni list.

Razotkrivanje procesa

- Ovim želimo pokazati želju za transparentnošću svih procesa i opredijeljenost da se neke stvari konačno izvedu na čistac. To smo dužni i obespravljenim radnicima mnogih poduzeća koji godinama uzaludno pokušavaju doći do tih ugovora koji su često njihova poduzeća vodili u propast i to je minimum zadovoljenja pravde prema tim radnicima. Na kraju krajeva to smo dužni i javnosti i građanima, a prodaja tih poduzeća je javna stvar i ne smije biti obavijena velom tajne ili sumnje. Svaki građanin ima pravo znati kako se prodavala državna imovina i pod kojim uvjetima je kupovana, kazao je ministar Zagorčić.

Premda su sva javna poduzeća koja su privatizacijskim kriminalom uništena ili bačena na koljena vlasništvo građana, cjelokupnoj javnosti, a u određenim slučajevima čak i zainteresiranim stranama do sada nisu bili dostupni detalji privatizacijskih ugovora kojima bi mogle biti utvrđene eventualne netransparentnosti ili kriminalne radnje.

No, taj veliki problem u borbi protiv privatizacijskog kriminala je vladinom podrškom ovoj inicijativi uklonjen. Tako će od sada će svi privatizacijski ugovori postati dostupni javnosti.

Rok za provođenje

- Ustanoviti obvezu javnog objavljivanja svih poduzeća koja su u postupku privatizacije, kao i svih dosadašnjih ugovora o privatizaciji, kao i eventualnih aneksa ugovora i sporazuma o raskidu ugovora, stoji u odluci Vlade HNŽ-a.
Ova odluka, kako je kazao ministar Zagorčić, u cijelosti mora biti provedena za manje od godinu dana, odnosno do šestog mjeseca 2014. godine, dok će sve buduće privatizacije biti transparentne i otvorene od samog početka.