Ministar Hadžiomerović o stanju u prosvjeti u HNŽ-u

Zlatko Hadžiomerović, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ

Ministar Hadžiomerović osvrnuo se na pisanje nekih medija o iznosima i načinu utroška sredstava u obrazovanju. Ne negirajući činjenicu kako je došlo do određenog povećanja ukupnih sredstava u prosvjeti, ministar Hadžiomerović obrazložio je zbog čega je do toga došlo. Naime, ukupno povećanje sredstava za obrazovanje za razdoblje od 2005. do 2013. godine iznosi 23.913.230,00 KM, zbog čega je, između ostalog, došlo zbog formiranja osam novih škola u što je uloženo 4.087.530,00 KM, zbog usklađivanja koeficijenata i osnovica prosvjetnim djelatnicima i povećanja plaća za što je utrošeno 19.825.700 KM.

„Istina je kako je došlo do povećanja broja uposlenih, ali radi se o prosvjetnim djelatnicima koji su potpisali ugovore o radu na određeno vrijeme, te onima koji mijenjaju stalno uposlene kada su na bolovanju iz različitih razloga-komplikacija u trudnoći, porodiljskog dopusta i slično, jer se nastavni proces ne smije prekidati", kazao je ministar Hadžiomerović.

Na tiskovnoj konferenciji, osim ministra Hadžiomerovića, govorili su i predstavnici sindikata uposlenih u prosvjeti Slavko Lauš i Hasiba Džiho, ističući kako je svaka priča o višku uposlenih u prosvjeti neutemeljena, a kada je riječ o primanjima prosvjetnih djelatnika sindikat očekuje i zalagat će se da se ona povećaju, jer smatraju kako nisu u skladu s vremenom u kojem živimo i ulogom prosvjetnih djelatnika u našem društvu.