Maturanti odustaju od studija u Hrvatskoj

maturanti, ljilja vokić, matura

Pored ZHŽ-a na probno polaganje ovih dana izišli su samo učenici iz Posavske županije, dok resorna ministarstva Hercegbosanske, Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije još uvijek nisu dobro razmotrila ovu opciju, te se premišljaju oko održavanja ovog ispita. Dodatna testiranja Prema riječima Marijana Živkovića, ministra obrazovanja Posavske županije, rezultati probnog polaganja državne mature u ovoj županiji još nisu gotovi.

Trenutačno se vrše pregovori oko toga hoće li prilikom pravog polaganja, koje u Hrvatskoj počine već 19. veljače, ministarstvo organizirati prijevoz za učenike koji se odluče za polaganje državne mature. Živković smatra da će zbog uvođenja državne mature fakultet u Hrvatskoj upisati znatno manji broj učenika iz naše zemlje, nego je to bila praksa dosadašnjih godina. “Međutim, to i nije tako loše jer će na taj način veći broj učenika upisati fakultet na Sveučilištu u Mostaru”, kazao je Živković. Da je veliki broj učenika već odustao od upisa fakulteta u Hrvatskoj potvrdila nam je i Gordana Cikojević, ministrica obrazovanja Hercegbosanske županije. Ona ističe da mnogi budući studenti još uvijek ne znaju da ispit državne mature nije jedini uvjet za upis na fakultet u Hrvatskoj, te da velik broj fakulteta pored ovog ispita ima i svoje vlastite provjere znanja.

“Ostaje nam da vidimo što će se dogoditi ove prve godine i hoće li opstati državna matura takva kakva jest. Pojedini fakulteti poput Pravnog i Filozofskog u Zagrebu imaju i dodatna testiranja poput ispita općeg znanja, tako da ta državna matura nije jedini uvjet”, kazala je Cikojević. Ističe da je još uvijek upitno hoće li se državna matura održati u Hrvatskoj, te da nisu isključene niti pobune učenika. Ona je naglasila kako još uvijek nije poznato hoće li u školama ove županije biti održano probno polaganje državne mature, budući da se još uvijek vrše pregovori i dogovori sa Zagrebom. Nema polaganja u SBŽ-u Greta Kuna, ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije, je pak sigurna da probno polaganje u ovoj županiji neće biti održano. “Državna matura je državna matura druge države. Na državnu maturu naši učenici mogu ići u privatnom angažmanu. Probno polaganje kod nas neće biti održano, nije ni način ni mjesto jer ja imam nastavni plan i program na bosanskom i hrvatskom jeziku”, kazala je Kuna. Oko organiziranja probnog polaganja premišlja se i ministar obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Esad Đelilović. “Dobili smo obavijest iz RH i trenutačno razmišljamo što ćemo napraviti. Ne mislim da će probno polaganje nešto posebno olakšati učenicima kad budu išli na pravo polaganje u Hrvatsku”, kazao je Đelilović.

dnevni-list