Želite na izlet na Kravice ili Koćušu? Evo koliko će vas to koštati

vodopad kravice, ljepota, Ljubuški, kravica, Koćuša

Na sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, između ostalog, usvojen je prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o organizaciji i načinu obavljanja komunalnih i turističkih djelatnosti na području uz vodotok rijeke Tihaljina – Mlade – Trebižat i ostale vodotoke na području Grada Ljubuškog.

U obrazloženju stoji kako se cijena ulaza posjetitelja na lokalitet Kravica dijeli u tri kategorije: odrasli, grupe učenika od 7 do 18 godina i djeca do 7 godina starosti.

Od 1. lipnja do 30. rujna cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 20 KM, dok za odraslu osobu (s prebivalištem u BiH) s uračunatim popustom iznosi 10 KM. Popust se ostvaruje dobrovoljnim pokazom identifikacijskog dokumenta. Jedna osoba može kupiti samo jednu kartu uz predočenje jednog identifikacijskog dokumenta, piše portal Bolji Ljubuški.

Od 1. listopada do 31. svibnja cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 10 KM. Ulazna karta za grupe učenika od 7 do 18 godina starosti od 1. siječnja do 31. prosinca iznosi 5 KM.

Djeca starosti do 7 godina imaju pravo na besplatan ulaz. U cijenu je uključen posjet vodopadu Koćuša i muzeju na Humcu.

Za grupe koje broje 25 ili više posjetitelja, nadalje se navodi, odobrava se slobodan ulaz za vodiča grupe i vozača autobusa.

Agencije koje s JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški imaju sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji, koja je vezana za dovođenje grupa turista tijekom godine, stječu pravo na agencijski popust u iznosu od 15 posto.

Besplatan ulaz imaju novinari uz prikaz važeće novinarske iskaznice s fotografijom.

Ulaz u posjetiteljske zone se ne naplaćuje osobama koje imaju nekretnine u posjetiteljskim zonama.

Cijena fotografiranja u komercijalne svrhe na Kravici za jedan sat iznosi 50 KM, a za jedan dan 250 KM, dok cijena snimanja u komercijalne svrhe za jedan sat iznosi 100 KM, a za jedan dan 500 KM.

JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški nudi mogućnost iznajmljivanja bicikala i čamaca, kajaka/kanua: za jedan sat 5 KM, a za jedan dan 20 KM. Cjelodnevni najam podrazumijeva vremenski rok, koji je isti s radnim vremenom „PJ Kravica“, gdje je bicikl iznajmljen. U cijenu najma uključena je zaštitna kaciga i sigurnosni katanac.

Cijena najma za čamac, kajak/kanu za jedan sat iznosi 10 KM, a za pola sata 5 KM. Cjelodnevni najam čamca, kajaka/kanua je 40 KM. U cijenu najma uključen je čamac, kajak/kanu, veslo, zaštitni prsluk, vodootporna torba i kaciga.

Vrijeme naplate, organizacija i način naplate parkiranja ulaska posjetitelja i organizacija ostalih turističkih aktivnosti na lokalitetu Kravica utvrđuje se prema rasporedu: od 1. svibnja do 31. svibnja od 7 do 20 sati te od 1. lipnja do 30. rujna od 7 do 22 sata.

Cijena ulaznice na lokalitet Koćuša od 1. svibnja do 30. rujna iznosi 5 KM, a posjetitelji s kupljenom ulaznicom na Kravici imaju besplatan ulaz na Koćušu.

Cijena parkiranja za svaki započeti sat iznosi: osobna vozila – sat 2 KM uz mogućnost kupnje dnevne parkirne karte od 6 KM, autobusi – sat 10 KM uz mogućnost dnevne parkirne karte od 20 KM, kamp prikolice, kamperi – sat 4 KM uz mogućnost dnevne parkirne karte od 10 KM, motocikli – sat, 0.50 KM.

Pravni temelj za izmjenu i dopunu odluke o organizaciji i načinu obavljanja komunalnih i turističkih djelatnosti uz vodotok rijeke Tihaljina- Mlade – Trebižat i ostale vodotoke na području Grada Ljubuškog proizlazi iz javnih ovlasti povjerenih JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški, koji brine o Kravici i Koćuši. Značajna sredstva ostvarena naplatom ulaska na spomenute lokalitete su uložena u širenje usluge i postojećih kapaciteta te za osiguravanje samog objekta.

Potrebne izmjene u postojeću odluku uvedene su kako bi se poboljšala i pojednostavila usluga i podigla vrijednost objekata kojim upravlja JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški.