Vrgorčani će na rendgen u Ljubuški

Naime, ovih dana, prema našim saznanjima, inženjerka radiologije koja je obavljala snimanja ponovno je premještena u Imotski, a pacijenti su dobili informaciju da će moći obaviti preglede na ultrazvuku i rendgenu još mjesec dana, do sredine svibnja.

Što će biti nakon toga, nitko ne zna. No, pojedini liječnici, koji su željeli ostati anonimni, ističu kako bi koncem svibnja moglo doći do zatvaranja radiološke ambulante, a što bi bio novi težak udarac kvaliteti zdravstvene zaštite za 10.000 pacijenata.

Problemi s radiološkom službom počeli su krajem kolovoza prošle godine kad su radiolozi prestali dolaziti u Vrgorac, a već spomenuta inženjerka radiologija poslana je na rad u Imotski.

Nakon medijskog pritiska, te prosvjeda liječnika i pacijenta, ministar Ostojić i ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Dragomir Petric popustili su i našli neko prijelazno rješenje, ali očito kratkotrajno - inženjerka radiologije ponovno se vratila na svoje radno mjesto.

Pored toga, ministar Ostojić je u razgovoru s ravnateljem splitskog KBC-a dr. Darkom Duplančićem dogovorio da svaki petak iz Splita u Vrgorac dolaze radiolozi kako bi pacijentima mogli očitati nalaze.

U međuvremenu, dok se nije pronašlo rješenje za ovaj problem, stanovnici Vrgoračke krajine i okolnih mjesta odlazili su na snimanja u Ljubuški, Ploče i Makarsku, što im je stvaralo velike probleme i troškove, jer do tih mjesta praktički ne postoji autobusna linija iz Vrgorca.

Nema radiologa, ali isto tako nema ni novca

No, u najvećim problemima bili su mještani iz brdsko-planinskih sela koji su od središta Zabiokovlja udaljeni više od 30 kilometara. Njima je pravi pothvat bio doći i do Vrgorca, s obzirom na to da su prometno potpuno izolirani. Dio liječnika ističe da je do ove situacije došlo jer kronično nedostaje radiologa, a ono malo ljudi koji su spremni raditi u Vrgorcu to ne mogu naplatiti, jer im Ministarstvo zdravlja ne dopušta isplatu honorara preko ugovora o djelu.

Zbog toga je zaiskrilo između ministra Ostojića i ravnatelja Petrica. Prvi je tvrdio da je Ministarstvo poslalo ravnateljima zdravstvenih ustanova naputak da mogu s liječnicima sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji, dok je drugi tvrdio da oni to nisu dobili.

Da ponovno nešto na štima oko isplate novca kazao nam je i voditelj Odjela radiološke službe pri Županijskom domu zdravlja dr. Dino Carić, koji je između ostalog istaknuo kako neće doći do zatvaranja radiološke ordinacije u Vrgorcu.

- Ma, mislim da biste odgovor na ovo pitanja trebali potražiti u Ministarstvu zdravlja, mi nemamo načina kako bismo liječnicima isplatili novac i to je jedan od problema. Uz to, nemamo ni radiologa. Ipak mislim kako Vrgorac neće ostati bez radiologa.

Pokrenuli smo digitalizaciju radiologije kojom bismo obuhvatili Vrgorac, Hvar, Brač i Vis, no u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći kad će to zaživjeti - kazao je dr. Carić. Svibanj se bliži i uskoro ćemo saznati kako će se ovaj slučaj rasplesti. Hoće li Vrgorac nakon 58 godina ostati bez radiološke ordinacije, unatoč tome što ima moderne i dobre uređaje, koji su dosad spasili mnoge živote?!

slobodnadalmacija.hr