Vodopad Kravica je turistički hit

kravice
kravice

Loša prometna povezanost jedan je od glavnih problema našeg turizma. Nevjerojatno zvuči podatak da vodopad Kravica, koji obara rekorde po posjećenosti, nije povezan autobusnom linijom s Mostarom, središtem hercegovačke regije.

Do početka mjeseca kolovoza popularnu turističku destinaciju na granici s Hrvatskom, u općini Ljubuški, posjetilo je više od 155 tisuća turista. Toliko je prodano karata, najviše Talijanima i Poljacima, ali nikom tko je do Kravice došao redovnom autobusnom linijom iz Mostara.

Mostar u toku cijele godine posjećuju rijeke turista, a kako nam govore brojni turistički radnici, većina ih dolazi bez automobila. Prosječan mostarski turista, onaj koji bar jednu noć odsjeda u gradu na Neretvi, je mlađi od trideset godina, putuje obično u društvu, s ruksakom na leđima i ovu destinaciju je odabrao i zbog relativno niskih cijena. Takvi ovise o javnom prijevozu.

Niti jednog autoprijevoznika nismo uspjeli dobiti konkretnu informaciju kako to da Mostar i ovaj popularni vodopad nisu povezani autobusnom linijom. U Mostar Busu su nam kazali da oni prometuju samo na području Mostara, ali činjenica je da imaju i liniju za Međugorje.

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije kaže da je šteta da takva linija ne postoji te da bi ona sasvim sigurno odlično poslovala.

"To je stvar privatne ideje i inicijative, naravno mi ćemo jednu takvu liniju sigurno pozdraviti. Turistička zajednica nema sredstava da subvencionira neki sličan projekt, ali svi bi bili sretni da se ona uspostavi", kazao je Krešić.

Oni koji ipak žele vidjeti Kravice oslanjaju se na turističke obilaske kombijima koje organiziraju agencije ili pojedinci. Takvi obilasci uključuju i posjete drugim zanimljivostima poput Blagaja i Počitelja te obično koštaju oko 30 eura.

Ranije smo pisali kako javni prijevoz u Mostaru nije prilagođen potrebama turista, posebno kako su redovi vožnje pisani nerazumljivo i građanima ovog grada, a kamo li turistima.

Autobusna linija između Mostara i Kravice približila ove dvije važne turističke točke u Hercegovini, a turističkim radnicima ostavila još pokoju marku. Zaradili bi sigurno i prijevoznici.