U Ljubuškom održano predavanje" Brendiranje hercegovačkih proizvoda"

Cilj  ovog predavanja je  stvoriti  mogućnosti za  brendiranje  hercegovačkih proizvoda,  vino (Žilavka i Blatina), šipak, smokva, maslinovo ulje, mladi krumpir, ljekovito bilje, pršut i sir.O navedenim temama su govorili eminentni stručnjaci iz ovih oblasti: prof.dr. Marko Ivanković, dr. Tihomir Prusina, mag. Branko Rogić, mag. Miro Barbarić, i prof. Nezir Tanović.

Kada je riječ o oblasti autohtonih vina, dr. Tihomir Prusina naglasio je da su Žilavka i Blatina sinonimi Hercegovine i da se kontinuirano mora raditi na njihovom brendiranju. Naveo je podatak da se 70-ih i 80-ih godina puno učinilo po pitanju brendiranja ovih vina.

Najbolji pokazatelj za to je 1989. godina kada su dvije vinarije Ljubuški i Čitluk u Njemačku izvezli 1 000 000l vina, i ono se moglo pronaći u super marketima na policama. Danas je situacija u Njemačkoj daleko drugačija jer se ovo vino može pronaći samo u veleprodajama za potrebe ugostitelja.

Na kraju stručnog skupa doneseni su zaključci kako je potrebno raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača vezano za brendiranje poljoprivrednih proizvoda. Također je odlučeno da će ubrzo biti organiziran niz stručnih predavanja svih mjerodavnih institucija i udruga proizvođača.

Planirano je i organiziranje stručnih putovanja u regije sličnih proizvodnih karakteristika koje su značajno radile na brendiranju i zaštiti svojih proizvoda poput Istre. Pored navedenog, bitno je da se uključe sve relevantne institucije i proizvođači u ovaj proces , da bi se mogla pokrenuti zakonska procedura potrebna za brendiranje navedenih proizvoda.

Izvor: Hum.ba