Svjetska boksačka elita dolazi u BiH odati počast Juri Čuvalu

Riječ je o doista impozantnim imenima poput kanadskog Hrvata Jure Čuvala (George Chuvalo), Joea Frazeira i Georgea Foremana iz stare garde, te onima malo "mlađima" Mikeu Tysonu, Evanderu Holyfieldu, Henryju Maski, kojima će se priključiti i neprikosnoveni vladari današnjeg boksa, braća Vladimir i Vitalij Kličko!

Svrha njihova dolaska je otvaranje spomenika legendarnom Georgeu Juri Chuvalu u njegovom rodnom Ljubuškom, kao jednom od najistaknutijih hercegovačkih sportaša svih vremena, a glavni pokretač ideje i organizator ove prestižne manifestacije je Savez tajlandskog boksa-muay thai BiH. Spomenik će biti postavljen u prirodnoj veličini, a počast našem borcu, poznatom i po tome da nikada u karijeri nije 'pao' u ringu, odat će upravo spomenuta boksačka elita. - Bit će to događaj za pamćenje koji će ostaviti jedan povijesni pečat kako za Savez, tako za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a osobito za Sveučilište u Mostaru koje će navedene sportske legende posjetiti, kazao je Ante Šimović, predsjednik bh. Saveza.

Suradnja s mostarskim Sveučilištem

Podsjetimo, Savez je krajem 2009. godine ugostio Chuvala u Hercegovini, koji je potom proglašen počasnim predsjednikom bh. Saveza. Bio je to njegov prvi dolazak u rodni kraj svojih roditelja nakon 39 godina. Tom prilikom Chuvalo je održao nekoliko predavanja o borbi protiv droge na kojima su znanje upijale sve generacije. Posebno pozitivan dojam ostavio je na studente Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Čuvalo je nakon slavne boksačke karijere doživio veliku obiteljsku tragediju, koja ga je takoreći natjerala da započne borbu s jedinim od najvećih poroka današnjice. Naime, droga je Chuvalu uzela tri sina, a supruga mu je pogođena tragedijom izvršila samoubojstvo. Danas spremno prepričava svoju tragediju mladim naraštajima želeći im skrenuti pozornost na pravilan životni put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov tadašnji dolazak učvrstio je vezu sa Savezom i mostarskim Sveučilištem, s kojim je Savez dogovorio dugoročnu suradnju. Naime, Savez će u dogovoru sa Sveučilištem do kraja veljače otvoriti sveučilišni klub muay thai-tajlandskog boksa, a spomenuta boksačka elita će prilikom svog posjeta BiH obići i Sveučilište te svoja iskustva podijeliti sa studentima.

- Sveučilište je ogromna podloga i sredina iz koje mogu izići vrhunski natjecatelji, kako na amaterskoj, tako i na profesionalnoj razini. Tim više jer je počelo odbrojavanje kada će ovaj sport i službeno postati olimpijski, a Mostar i Sveučilište će postati odredište za pripreme sportaša za odlazak na globalna natjecanja u ovom sportu, kazao je Šimović.
- Ovo će svakako biti velika povijesna stepenica kako za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, tako i za Savez i Sveučilište u Mostaru, dodao je predsjednik Saveza tajlandskog boksa-muay thai BiH.

Ponos Hercegovine

Ljubušaci doista imaju puno razloga biti ponosni na svoga "Kanađanina" kojemu će s razlogom podići spomenik. U karijeri je podijelio nokauta više nego što su Rocky Marciano, Joe Frazier i Mike Tyson odradili mečeva, a boksao je s takvim veličinama kao što su Muhammad Ali, Georg Forman, Floyd Patterson, Ernie Terrell, Joe Frazier, Jerry Quarry i brojni drugi. U doba kada je boks doživljavao svoje vrhunce zadivio je svijet svojim boksačkim umijećem i borbenošću po kojoj je bio itekako prepoznatljiv. Bio je prvi Hrvat koji je mnogim našim boksačima otvorio put u svijet profesionalnog boksa. I dan danas prepričavaju se njegove borbe s Muhammadom Alijem.

Godine 1990. uvršten je u kanadsku "Kuću slavnih", a 1998. zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je "Orden Kanade", najveće priznanje te zemlje. Zvijezda s njegovim imenom postavljena je na "Šetalištu slavnih" 2005. O tome koliko je slavljen u Kanadi dovoljno govori podatak da mu je "Orden Kanade" osobno uručila kanadska kraljica, a zbog toga će u projekt izgradnje njegova spomenika u Hercegovini, te posjet boksačkih legendi našem kraju, biti uključena i Kanada.

D. Lukić | Dnevni list