Svjetska boksačka elita dolazi u BiH odati počast Juri Čuvalu

Riječ je o doista impozantnim imenima poput kanadskog Hrvata Jure Čuvala (George Chuvalo), Joea Frazeira i Georgea Foremana iz stare garde, te onima malo "mlađima" Mikeu Tysonu, Evanderu Holyfieldu, Henryju Maski, kojima će se priključiti i neprikosnoveni vladari današnjeg boksa, braća Vladimir i Vitalij Kličko!

Svrha njihova dolaska je otvaranje spomenika legendarnom Georgeu Juri Chuvalu u njegovom rodnom Ljubuškom, kao jednom od najistaknutijih hercegovačkih sportaša svih vremena, a glavni pokretač ideje i organizator ove prestižne manifestacije je Savez tajlandskog boksa-muay thai BiH. Spomenik će biti postavljen u prirodnoj veličini, a počast našem borcu, poznatom i po tome da nikada u karijeri nije 'pao' u ringu, odat će upravo spomenuta boksačka elita. - Bit će to događaj za pamćenje koji će ostaviti jedan povijesni pečat kako za Savez, tako za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a osobito za Sveučilište u Mostaru koje će navedene sportske legende posjetiti, kazao je Ante Šimović, predsjednik bh. Saveza.

Suradnja s mostarskim Sveučilištem

Podsjetimo, Savez je krajem 2009. godine ugostio Chuvala u Hercegovini, koji je potom proglašen počasnim predsjednikom bh. Saveza. Bio je to njegov prvi dolazak u rodni kraj svojih roditelja nakon 39 godina. Tom prilikom Chuvalo je održao nekoliko predavanja o borbi protiv droge na kojima su znanje upijale sve generacije. Posebno pozitivan dojam ostavio je na studente Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Čuvalo je nakon slavne boksačke karijere doživio veliku obiteljsku tragediju, koja ga je takoreći natjerala da započne borbu s jedinim od najvećih poroka današnjice. Naime, droga je Chuvalu uzela tri sina, a supruga mu je pogođena tragedijom izvršila samoubojstvo. Danas spremno prepričava svoju tragediju mladim naraštajima želeći im skrenuti pozornost na pravilan životni put.

Njegov tadašnji dolazak učvrstio je vezu sa Savezom i mostarskim Sveučilištem, s kojim je Savez dogovorio dugoročnu suradnju. Naime, Savez će u dogovoru sa Sveučilištem do kraja veljače otvoriti sveučilišni klub muay thai-tajlandskog boksa, a spomenuta boksačka elita će prilikom svog posjeta BiH obići i Sveučilište te svoja iskustva podijeliti sa studentima.

- Sveučilište je ogromna podloga i sredina iz koje mogu izići vrhunski natjecatelji, kako na amaterskoj, tako i na profesionalnoj razini. Tim više jer je počelo odbrojavanje kada će ovaj sport i službeno postati olimpijski, a Mostar i Sveučilište će postati odredište za pripreme sportaša za odlazak na globalna natjecanja u ovom sportu, kazao je Šimović.
- Ovo će svakako biti velika povijesna stepenica kako za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, tako i za Savez i Sveučilište u Mostaru, dodao je predsjednik Saveza tajlandskog boksa-muay thai BiH.

Ponos Hercegovine

Ljubušaci doista imaju puno razloga biti ponosni na svoga "Kanađanina" kojemu će s razlogom podići spomenik. U karijeri je podijelio nokauta više nego što su Rocky Marciano, Joe Frazier i Mike Tyson odradili mečeva, a boksao je s takvim veličinama kao što su Muhammad Ali, Georg Forman, Floyd Patterson, Ernie Terrell, Joe Frazier, Jerry Quarry i brojni drugi. U doba kada je boks doživljavao svoje vrhunce zadivio je svijet svojim boksačkim umijećem i borbenošću po kojoj je bio itekako prepoznatljiv. Bio je prvi Hrvat koji je mnogim našim boksačima otvorio put u svijet profesionalnog boksa. I dan danas prepričavaju se njegove borbe s Muhammadom Alijem.

Godine 1990. uvršten je u kanadsku "Kuću slavnih", a 1998. zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je "Orden Kanade", najveće priznanje te zemlje. Zvijezda s njegovim imenom postavljena je na "Šetalištu slavnih" 2005. O tome koliko je slavljen u Kanadi dovoljno govori podatak da mu je "Orden Kanade" osobno uručila kanadska kraljica, a zbog toga će u projekt izgradnje njegova spomenika u Hercegovini, te posjet boksačkih legendi našem kraju, biti uključena i Kanada.

D. Lukić | Dnevni list