Štete veće od 500.000 maraka!

Kako smo doznali od Dobroslava Bukmira, tajnika Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačke županije, riječ je o oko 7.000 do 8.000 četvornih metara, a pravljenje plastenika po četvornom metru iznosi oko 15 maraka, tako da se šteta procjenjuje na više od 100.000 maraka.

Utvrđivanje šteta

“Ovo su podaci s kojima mi do sada raspolažemo, vjerojatno uništenih plastenika i drugih poljoprivrednih površina ima još, ali do ovog trenutka informacije nisu došle do nas. Ja sam išao u općinu kod pomoćnika načelnika, gdje mi je rečeno da će na teren izaći povjerenstvo za utvrđivanje štete”, kazao je Bukmir, dodajući da poznajući dosadašnju praksu kako općine tako i županije o nemogućnosti pomoći ovoga vida, oni će kao udruga, pokušati vlasnicima isplatiti barem neki minimalni iznos.

Nimalo lijepa sudbina zadesila je i Dragu Čuljka, vlasnika tvrtke Vegić Commerc, koja se bavi uzgojem i prodajom povrća. Naime, snježnim oborinama nanesena je šteta na veći dio od 15.000 četvornih metara staklenika, u kojima se nalazi rajčica koja je bila spremna za branje.

Uništen trud

“Prema mojoj procjeni šteta je veća od 350.000 do 400.000 maraka, kako na samim staklenicima tako i na robi koja se nalazi unutra. Cijeli trud je preko noći uništen. Ni sam ne znam što će biti sa svim ovim, što će se moći spasiti, ali šanse za ikakav spas su jako male”, priča nam Čuljak, dodajući kako će preko Saveza udruga poljoprivrednika poslati dopis Ministarstvu poljoprivrede, ali od te strane ne očekuje veliku pomoć.

"Nadamo se kako će vremenske prilike ipak ići na ruku poljoprivrednika, pa da uspiju sačuvati barem onaj dio koji nije uništen snijegom i ledom”, istaknuo je Čuljak.

Dnevni list