Stepinčevo u Proboju

Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, Papa Franjo, kardinal stepinac, beatifikacija
...posvećena poznatom hrvatskom mučeniku i blaženiku, u malom ali dražesnom selu Proboju u Hercegovini.

Prigodnu svečanu svetu misu koncelebrirali su fra Velimir Mandić, župnik u Vitini, fra Ferdo Majić i fra Vlado Kozina iz franjevačkog samostna na Humcu, a misno slavlje je predovidio fra Ivan Marić, župni pomoćnik u Vitini. Crkvica je bila puna štovatelja bl. Alojzija.

Na samom početku misnog slavlja fra Ivan je predvodio moljenje litanija bl. Alojzija Stepinca, a poslije evanđelja kristalno jasnim riječima je oslikao lik i djelo kardinala Stepinca i važnost ovog kršćanskog uzora za današnja vremena, posebice među Hrvatima. Istakao je Stepinčevu vjernost uzvišenim idealima evanđelja i, sukladno tome, njegove visoke moralne standarde, te očuvanje čiste kršćanske savjesti i u najtežim vremenima i iskušenjima. Na drugoj strani, živimo u vremenu relativizma, bez moralnih norma koje nas podižu u visine; u doba kad je sve dozvoljno u ime osobnih sloboda. Zato nam lik bl. Alojzija Stepinac treba biti uzor življenja istinskog kršćanskog života da bi i mi uvijek mogli biti čiste savjesti.

Ovom prigodim su i fra Ivan i fra Velimir pohvalili mještane na njihovu složnu radu i uspjesima oko izgradnje groblja, kapelice, ceste i okoliša, a posebice činjenicu da su prepoznali važnost lika bl. Alojzija Stepinca, te nedugo nakon njegova proglašenja blaženim stavili svoju crkvicu i groblje pod njegovu zaštitu.


Predmete u svetištu kapele izradio od domaćeg kamena majstor Veselko Milićević iz Ljubuškog

Dr. Ante Čuvalo | Ijubuski.info