Stanovnici Ljubuškog blokirali cestu jer im ukidaju granični prijelaz

Razlog nezadovoljstva mještana je zatvaranje malograničnog prijelaza Prolog BIH - Veliki Prolog RH.

Stanovnici vrgoračkih sela Velikog Prologa, Milošića, Dusine, Draževitića i Umačana, te ljubuških sela Prologa i Crvenog Grma, potpisali su peticiju koju će poslati nadležnim institucijama u RH i BIH ukoliko njihov pisani zahtjev ne urodi plodom. Najavljuju ozbiljnije blokade i organiziranje prosvjeda.

Tako okupljeni mještani s obje strane granice u svojim pisanim zahtjevima zajedno ističu:

"Želimo upozoriti nadležne institucije da je ovaj granični prijelaz najstariji na ovom području i datira još od vremena Napoleona, sve do uspostavljanja neovisne Republike Hrvatske, a nalazi na legalnoj prometnici koja ima sve potrebne papire i dozvole, za razliku od onog u Podprologu. Ujedno ima svu potrebnu infrastrukturu, te se nalazi na prometnici koja ima tri prometne trake, čime se ne može pohvaliti ni granični prijelaz na Orahu. Znači zatvara se granični prijelaz koji ima najviše potrebnih uvjeta kako bi ispunio sve europske kriterije. Ne tražimo ukidanje prijelaza u Podprologu, iako se nalazi na nelegalnoj prometnici koja još nema riješene imovinsko-pravne odnose, već da se zadrži postojeće stanje".

Problem kojeg pokušavaju riješiti posljednjih deset godina dodatno se pogoršao pristupanjem RH Europskoj uniji, a osim ovog prijelaza u istim problemima nalaze se i mještani koji gravitiraju prijalazima Mijaca - Dole i Stilja - Kašče.

Radio Ljubuški