Rijeka Trebižat zagađena je opasnom Escherichijom coli,

To pokazuju rezultati bakteriološke analize Službe za zdravstvenu ekologiju u Mostaru, pri Zavodu za javno zdravstvo, koja je u posljednjoj svojoj analizi ljubuške vode dodatno provjeravala ima li, uz ostale, i te bakterije.

Javni izvori

Bakterija Escherichia coli skrenula je nedavno pozornost na sebe kada je u Engleskoj otkrivena tzv. superbakterija (superbug) u kojoj se nalazi enzim NDM-1 koji se može povezivati s drugim virusima i bakterijama i otporan je na gotovo sve antibiotike, a pronađen je uz Escherichia coli bakteriju koja uzrokuje bolesti mokraćnog i dišnog sustava, piše večernji list.

Bakterija Escherichia coli je koliformna i nije pronađena ni u jednom ljubuškom javnom izvoru - Gujista, Gožulj i Vodica, međutim, utvrđeno je da se nalazi na kupalištima na Trebižatu: na Tegaševcu 52 na 100 ml vode, na Čeveljuši 90, na Kravici 300 i na Božjaku 450, dok je, što je zanimljivo i moguće da se radi o pogrešci, nema na Baščini.

- Bakterija Escherichia coli je normalni stanovnik debelog crijeva, ali ne smije doći u mokraćne kanale, grlo i druge dijelove tijela odakle bi mogla ugroziti mokraćni i dišni sustav. Dobro je da je nema u pitkoj vodi na javnim česmama, ali nažalost ima je u vodi Trebižata. Zbog toga naglašavamo da se voda s Trebižata ne smije piti, ali nije opasna za kupanje - kaže Milan Bubalo, općinski sanitarni inspektor u Ljubuškome. U usporedbi s analizom u veljači, trenutačno je voda na trima javnim izvorima onečišćenija. To se posebici vidi po ukupnoj količini koliformnih bakterija.

Septičke jame

U veljači je na izvoru Vodica na 100 ml vode bilo 42 koliformne bakterije, a sada 230, na Gožulju u veljači 71, sada 90. One dolaze iz fekalija i u pitkoj vodi smije ih ukupno biti 10 na 100 ml vode.

Očito je da se negdje fekalije iz septičkih jama ili drugih mjesta izlijevaju u podzemni tok ovih izvora. No, računa se da je danas teško naći posve čistu vodu i da još nije prijeđena kritična točka. Zasad još nije nitko obolio.

 

Piše: Ivan Kaleb/VLM