Rasvjetljene okolnosti teške prometne nezgode u Ljubuškom

Stop policija
Stop policija

...zadobio pješak M. V. (60) iz Veljaka.

Podsjećamo, prometna nezgoda dogodila je se 1. siječnja oko 19 h na regionalnoj cesti Vitina - Orahovlje, u mjestu Veljaci.
Prema iskazima svjedoka u navedeno vrijeme cestom je se iz smjera Vitine kretalo vozilo marke „Citroen“ HR registarskih oznaka; nakon što je primijetio da na lijevoj strani kolnika leži pješak vozač Citroena upalio je sva četiri svijetla i zaustavio vozilo, s namjerom da pomogne toj osobi.
U tom trenutku iz smjera Vitine naišlo je motorno vozilo nepoznate marke, crvene boje i BH registarskih oznaka (svjedoci su izjavili da misle da je riječ o vozilu marke „Opel Kadet“).
Prema iskazima svjedoka vozač crvenog vozila zaobišao je zaustavljenog Citroena prešavši na lijevu kolničku traku pri čemu je kotačima prešao preko prsnog koša M. V. nanijevši mu na taj način teške i po život opasne ozljede nakon čega se udaljio u smjeru Orahovlja.

Naknadno, analizom predmeta pronađenog na mjestu prometne nezgode, istražitelji PU Ljubuški došli su do zaključka da je moguće da je unesrećenom M. V. po život opasne ozljede nanijelo motorno vozilo marke „Mercedes“ tip 124.
Operativnim radom istražitelji PU Ljubuški došli do saznanja o osobi i o vozilu koji su sudjelovali u opisanoj prometnoj nezgodi.
Od 49-išnjeg građanina iz Vojnića prekjučer  je privremeno oduzeto motorno vozilo marke „Mercedes“ tip 124, crvene boje i BH registarskih oznaka, a slobode je lišen sin vlasnika vozila J. Dž. (24) iz Vojnića.
Nad privremeno oduzetim vozilom izvršit će se potrebna vještačenja a nad J. Dž. izvršena je kriminalistička obrada tijekom koje je priznao da je u navedeno vrijeme upravljao s navedenim vozilom, te da je prilikom obilaženje motornog vozila marke „Citroen“ prešao preko tijela pješaka koji je ležao na kolniku regionalne ceste, u mjestu Veljaci, nakon čega se udaljio ne pruživši pomoć unesrećenome.

PU Ljubuški u redovnom će postupku podnijeti izviješće Županijskom tužiteljstvu protiv J. Dž. (24) iz Vojnića zbog osnova sumnje da je na opisani način počinio Teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa (čl. 332. u svezi s čl. 336. KZ-a FBiH) kao i kazneno djelo Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi (čl. 337. KZ-a FBiH).
Također, istražitelji poduzimaju i druge izvide u cilju utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti i drugih osoba.

ljportal.com