FOTO  Procvat hercegovačkog turističkog izletišta: Kravice postaju svjetska atrakcija!

... da u budućnosti postane jedan od najznačajnijih sadržaja turističke ponude u BiH.

Prirodni biser

Iz Turističke zajednice ZHŽ ističu da će gradnja i završetak autoceste zasigurno utjecati na još veću promociju ovog prirodnog bisera.

- Nizvodno od vodopada bit će sagrađen most dužine od skoro 400 metara te odmaralište, s kojeg će svaki putnik namjernik imati atraktivan pogled na sam slap. Smatramo da će, kada se autocesta konačno spoji s Mađarskom, Kravice postati prava svjetska atrakcija - pojašnjava nam Grgo Mikulić, direktor Turističke zajednice.

Kravice, dodaje Mikulić, koje u jednom ljetnom danu zna posjetiti više od 2.000 kupača, već imaju odlične turističke sadržaje pa su tu, osim tek izgrađene pristupne ceste, koja je zamijenila stari prašnjavi makadamski put, i uređeni parkinzi te šetnica, koja je, ujedno, i odlična biciklistička staza.

- U sezoni od svibnja do rujna mjeseca dokasno uvečer rade i četiri restorana. Očekujemo da će se broj ugostiteljskih objekata s gradnjom autoceste povećati - ističe Mikulić.

Manji slapovi

Najveće oduševljenje izaziva sam vodopad, koji je visok 31 metar i koji u podnožju pravi prirodni bazen, gdje ljeti osvježenje traže sve brojniji domaći i strani posjetioci.

- Posebno je atraktivan kada se, takoreći, isparcelizira i napravi više manjih slapova, koji kupačima mogu poslužiti kao tuševi, dok im velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice. Zbilja je nemoguće objasniti ugođaj koji pruža ova lokacija dok se ne posjeti i ne doživi - kaže Mikulić.

Vodenice su posebna draž

Značaj Kravica kao poželjnog turističkog bh. odredišta prepoznala je i Vlada Federacije BiH, koja je od 2005. godine do sada u uređivanje izletišta uložila više od milijun eura. Osim šetnice i parkinga, uređeni su i vidikovac i sanitarni čvorovi, a posebnu draž izletištu daju i dvije, u izvornom stilu obnovljene vodenice.

Dnevni avaz