Prijedlog prostornog plana ZHŽ-a dovodi egzistencijalno pitanje općine Ljubuški

Vijećnici protiv plana

Naime, nakon što je Lucija Mikulić, šefica Općinskog odjela za urbanizam, stručno pojasnila što se novim prostornim planom ZHŽ-a želi u općini Ljubuški napraviti, po prvi put vijećnici su jednoglasno bili protiv istog i složili se sa stručnim mišljenjem Lucije Mikulić. "Moramo naglasiti, kako je istaknula Mikulić, da se ovim prijedlogom prostornog plana ZHŽ-a dovodi egzistencijalno pitanje općine Ljubuški. Naime, dvije stavke u prijedlogu prostornog plana ZHŽ-a s kojima se nikako Mikulić nije mogla složiti, a za koje je i dala izdvojeno negativno mišljenje su: široki zaštićeni pojas koji se predviđa uz rijeku Trebižat te izgradnja šest mini hidroelektrana na 25 kilometara rijeke Trebižat, uključujući i njezine slapove i vodopad Kravicu, piše Dnevni list.

Negativno mišljenje

"Plan je u zadnjoj fazi i sad se prikupljaju mišljenja i suglasnosti relevantnih nadležnih tijela i praktički je to faza kada se ide na usvajanje. On još nije usvojen, ali sve što treba biti sadržano je u tom planu praktički završeno", kazala je Mikulić nadalje ističući negativna mišljenja o novom prijedlogu prostornog plana. "Zaštićeno područje u opsegu u kojem predlaže ovaj prostorni plan općini Ljubuški nije u interesu, to je preveliko područje za zaštitu uz rijeku Trebižat. To je prevelika površina, puno sela i polja uz rijeku Trebižat, grubo rečeno, nekih 130 km četvornih ulazilo bi u zaštićenu zonu, što je nepotrebno. Zamislite život u zaštićenoj zoni! Dok s druge strane imate konflikt u prostoru mini hidroelektrane. Zamislite šest mini hidroelektrana na 25 kilometara rijeke, i to na slapovima i vodopadima. Oni su proizvodni objekti, pa čak i neka vrsta zagađivača", pojasnila je Mikulić nadajući se da će svi vijećnici, a i šira javnost prepoznati koju bi štetu pričinio ovakav prostorni plan općini Ljubuški.

Na dnevnom redu, pored nezaobilaznog aktualnog sata, našlo se i izvješće Povjerenstva za praćenje radova koncesionara na podizanju nasada na poljoprivrednom zemljištu iz ugovora o koncesiji koje je na kraju i usvojeno s tri suzdržana glasa.

Usvojeno više prijedloga

Na sjednici Općinskog vijeća Ljubuški usvojen je i Prijedlog odluke o povjeravanju javnih ovlasti JP 'Parkovi' d.o.o. Ljubuški, zatim Prijedlog odluke o naplati, organizaciji i načinu naplate parkiranja, ulaska posjetitelja i korištenja sanitarnih čvorova na turističkoj zoni 'objekta izvanredne prirodne ljepote i prirodne rijetkosti' Kravica. Također je usvojen i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o grobljima i Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove 'Kulturni sportski centar' Ljubuški i imenovanju privremenog upravnog vijeća.