FOTO/VIDEO  Predsjednik RH Ivo Josipović posjetio Ljubuški

www.ljportal.com

U izjavi za medije Josipović je kazao kako je tijekom susreta s načelnikom Barbarićem razgovarao o iznimno važnoj temi, o članstvu Republike Hrvatske u EU i o tome kako će se taj događaj replicirati na BiH.

"Ono za što se mi u RH zalažemo i što treba ostvariti zajedničkim naporima je da promjena do koje će doći ne utječe na kvalitetu odnosa ne samo među državama već i na položaj ljudi, pojedinaca, građana BiH. Moramo se dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo i sa naše strane i sa strane BiH ispuniti određene kriterije a imamo malo više od godinu dana vremena da radimo na tome", kazao je Josipović.

Na upit novinara koji je razlog njegove posjete Ljubuškom i Hercegovini, Josipović je kazao kako su BiH i RH u takvim odnosima da ne mora postojati neki veliki politički razlog da bi došao u posjetu. Istaknuo je kako je dosta puta bio u BiH i kako sa zadovoljstvom može kazati da su i članovi Predsjedništva BiH vrlo često u posjetu RH, te kako to pokazuje kvalitetu međusobnih odnosa između dvije države.

"Moj današnji dolazak motiviran je i otvaranjem 'Mostarskog proljeća 2012.' kojeg pomaže RH, mislim kako je naša nazočnost na kulturnim priredbama u susjednim državama važan dio prijateljske politike", zaključio je Josipović.

"Ulazak RH u EU mi u Ljubuškom vidimo kao svoju prednost,s obzirom na sjecište koridora i blizinu Luke ploče, planiramo izgradnju veće poslovne zone i uistinu vjerujemo kako će Ljubuški kroz koju godinu biti jedno veliko gradilište. Želimo kvalitetno prezentirati svoje potencijale na tržištu RH na obostranu korist", kazao je u izjavi za medije nakon susreta, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Fena