Pjenušci s pričom: Vrhunski pjenušac inspiriran rimskom baštinom iz Ljubuškog

vino, pjenušac, Ljubuški

Hrvatski vinari postaju sve prepoznatljiviji u svijetu po vrhunskim pjenušcima. Pritom posebnu pozornost privlače pjenušci s pričom, koje proizvodi ekološko gospodarstvo Izvori života obitelji Zelenika iz Iloka, a koje je postalo globalno prepoznatljivo po vrhunskim pjenušcima inspiriranima i brendiranima kroz kulturnu baštinu.

Nakon pjenušca sa likerom od borovih iglica "Carmen Sylva", koji je nastao u suradnji s Gradom Opatijom te je nagrađen prestižnom nagradom Decanter 2010. u Londonu, pjenušca s nazivom "U sridu", kreiranog u čast 300. obljetnice Sinjske alke, a koji je također ovjenčan nagradom Decanter u Londonu 2015., zatim splitskog pjenušca "Aureus" i Hrvatskog kraljevskog pjenušca sa tučenim 24 karatnim zlatom, koji je izazvao nezapamćen interes u Dubaiu te kojeg su kušali i Rolling Stonesi, svoj „baštinski“ pjenušac u iločkim podrumima ovog OPG-a dobio je i Grad Ljubuški pod nazivom BigEste, kao peti unikatni pjenušac te jedinstvene serije.

vino,pjenušac,Ljubuški

Pjenušac je proizveden klasičnom champagne metodom od najboljih sorti grožđa, među kojima prednjači chardonnay, bez mehaničkog tještenja i dozrijevajući dvije godine na talogu u bocama. Proizveden je od ekološki uzgojenog grožđa iz vlastitih vinograda sa najviših dunavskih lesni zaravni, i to na najstarijem tlu na svijetu – starijem od 2 milijuna godina. Proizvod je limitiran i unikatan. Proizvedeno je samo 2019 boca. Pjenušac BigEste certificiran je kao ekološki proizvod i ocijenjen prikladnim za puštanje u promet od strane Zavoda za vinarstvo hrvatske. Također je već najavljen za svjetsko kušanje za 2020. koje organizira Decanter u Londonu. Enolozi koji su kušali ovaj iznimno profinjen premium proizvod potpuno su uvjereni da će osvojiti sam svjetski vrh pjenušavih vina.

Novi hrvatski pjenušac pozornost plijeni i vrhunskim dizajnom, koji potpisuje kreativni studio Visign iz Zagreba. Kreativni direktor Vedran Matić osmislio je etiketu i pakiranje koje na atraktivan način simboliziraju bogatu antičku baštinu na hercegovačkim i dalmatinskim prostorima, te identitet ljubuškog i iločkog kraja, budući da ovaj pjenušac sjajno povezuje bogatu baštinu i tradiciju uživanja u životu rimskih legionara i patricija, te ekološki uzgoj vinove loze, bogatu vinsku tradiciju Iloka i svjetska priznanja obitelji Zelenika.