Petrović: Dva lovišta donijet će samo probleme!

Ova je točka usvojena s trinaest glasova ''za'' i tri ''protiv''. Prema toj odluci, lovište na području općine Ljubuški podijeljeno je na dva dijela sjeverno i južno od rijeke Trebižat.

Umiješala se politika

Kako smo doznali iz razgovora s Tomislavom Petrovićem, predsjednikom Hrvatske lovačke udruge Kravica, inicijativu za ovu podjelu pokrenulo je nekoliko lovaca iz sela Lisice i okolnih sela, jer su zbog izlova divljači bez obzira na kalendar lova na određeno vremensko razdoblje isključeni i sankcionirani iz HLU-a Kravica Ljubuški.

''Budući da nisu vidjeli izlaza kako i dalje nelegalno loviti, formirali su inicijativni odbor da bi pokrenuli inicijativu bez ikakvih potrebnih dokumenata, da bi dobili podjelu lovišta na prostoru općine Ljubuški na dva dijela, na lijevu i desnu stranu rijeke Trebižat. U sve to, umiješala se politika, bez koje ništa ne ide pa ni ovaj slučaj i rješavalo se sve na županijskoj Skupštini, kazao je za Dnevni list Petrović, dodajući kako će naknadno biti donesena odluka o tome tko će gospodariti lovištima, i to dodjelom koncesije.

Predsjednik HLU-a Kravica još jednom je istaknuo kako su se u cijeloj priču umiješale neke političke elite koje u svemu ovome vide samo svoj interes, a sve rade bez pitanja i suglasnosti lovaca i ljudi iz struke koji se razumiju u lovstvo.

Izvanredna skupština HLU-a

Mišljenja je kako će ovakva odluka stvoriti velike probleme u budućnosti, jer su suglasnost za formiranje dva lovišta dala samo dva ili tri sela s desne strane rijeke Trebižat, dok ostalih dvanaest, odnosno trinaest sela u općini ne žele tu podjelu. Uvjeren je kako će česti biti prizori svađa između lovaca ili trovanja pasa.

Najavio je to kako će u idućem tjednu biti održana Izvanredna skupština HLU-a Kravica Ljubuški, na kojoj će razmatrati ovu problematiku te će se pokušati iznaći njezino rješenje.

''U kratkom razgovoru s predstavnikom Lovačkog saveza Herceg Bosne Ivicom Lučićom kazano mi je da će savez pokrenuti tužbu pored ovakve odluke, jer nema nikakve odgovarajuće popratne dokumentacije da bi se donijela ovakva uredba o lovištu. Također je i načelnik općine Nevenko Barbarić rekao da će učiniti sve što bude u njegovoj moći da na prostoru općine Ljubuški i dalje bude samo jedno lovište'', istaknuo je Petrović za Dnevni list.