Pet biračkih mjesta za birače sa područja općine Ljubuški u OŠ Marka Marulića

Glasacki listic

Hrvatska dijaspora na ovim predsjedničkim izborima moći će glasovati u 55 država na 250 biračkih mjesta, od čega se gotovo polovica, njih 124, nalazi na području naše zemlje. Tako će birači sa područja općine Ljubuški pravo glasa moći ostvariti na pet biračkih mjesta koja će biti otvorena u Osnovnoj školi Marka Marulića, Zrinsko-Frankopanska ulica bb u Ljubuškom.

Na biračkom mjestu br. 71 glasovat će osobe čija su početna slova prezimena A-Ć, na biračkom mjestu br. 72 osobe sa prezimenima D-J,  na biračkom mjestu br. 73 osobe sa prezimenima K-M, na biračkom mjestu br. 74 osobe sa prezimenima N-R, na biračkom mjestu br. 75 osobe sa prezimenima S-Ž.

Usporedbe radi, na prošlim predsjedničkim izborima 2005. glasovati se moglo na 155 biračkih mjesta u inozemstvu, od čega su 42 bila u BiH.

Na istim izborima 2000. Hrvati iz BiH mogli su glasovati na samo 24 mjesta. Od 2000. do danas Veleposlanstvo je uspjelo otvoriti 100 novih biračkih mjesta.

Iz Državnog izbornog povjerenstva RH su ranije rekli da je, prema rezultatima zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru 2007., pravo glasa u BiH imalo 284.068 birača. U 2005. registrirano ih je bilo oko 135 tisuća.

U našoj zemlji će na ovim izborima, rekao je Pleša za Dnevni list, biti manje glasača jer su popisi “pročišćeni”. Čišćenju popisa, podsjetimo, prethodile su ranije nelegalnosti koje su se dogodile u pojedinim izbornim jedinicama, a koje su imale ogroman odjek u javnosti.

“Mislim da nije moguće da nam se ponove mrtvi ljudi na popisima. Učinili smo sve da se te stvari više ne ponavljaju. Pročistili smo popise birača do granica dokle je to bilo moguće i nadamo se da više neće biti nikakvih prilika da se o tako gnusnim stvarima iz BiH čuje ili piše”, poručio je Pleša.

Kao argument za pravičnije glasovanje dodaje i to da će na biračkim mjestima biti i veliki broj promatrača koje će angažirati nevladine udruge, stranke i kandidati.

Kada su u pitanju predviđanja za moguću izlaznost u BiH, Pleša naglašava da je na prošlim predsjedničkim izborima u oba kruga izlaznost bila oko 50 posto. Stoga se nadaju da bi se takva situacija mogla ponoviti, ili čak da bi mogla biti bolja s obzirom da neki od kandidata vuku korijene s ovih područja, te da će im njihova rodna mjesta, sigurno je, uzvratiti pozitivno na predstojećim izborima.

Četvrti predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj održavaju se u nedjelju, 27. prosinca. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati. Birači kao identifikacijski dokument mogu koristiti osobnu iskaznicu ili putovnicu.

ljportal.com