Nakon 50 godina Ljubuški ostaje bez rodilišta

Informaciju nam je potvrdio i ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški Srećko Matić.
"Sukladno rješenju županijskog ministra zdravstva od 5. kolovoza 2013. godine, ljubuško rodilište stavlja se izvan funkcije. Naime, ministar zdravstva je ustvrdio da nisu ispunjeni uvjeti u ljubuškom rodilištu što se tiče prostora, opreme i kadra za obavljanje zdravstvene djelatnosti u zdravstvenoj ustanovi što je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH broj 46/10 i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Zapadnohercegovačke županije broj 3/13 kojim je točno propisana djelatnost Doma zdravlja", kazao je Matić za Dnevni nadalje ističući da šira javnost, najvjerojatnije zbog nedovoljne informiranosti, ovo stavljanje rodilišta izvan funkcije smatra zatvaranjem u konačnici, što za njega zasigurno nije.
"Ništa se ne zatvara, nego se stavlja izvan funkcije do osiguranja uvjeta propisanih zakonom", pojasnio je ravnatelj Matić .

Moraju u druge bolnice

Međutim, za ljubuške majke to znači samo jedno, a to je da će stavljanjem ljubuškog rodilišta izvan funkcije biti prisiljene putovati do udaljenih bolnica u Mostaru i Splitu ili će pred kraj trudnoće, potpuno zdrave, ležati u bolnicama i čekati početak porođaja. Sve to, mišljenja su žene, povećat će broj indukcija porođaja kao i vrlo skupog prijevoza do bolnica.
"Po zakonu, Odjel ginekologije bi trebao imati operacijsku dvoranu koja ispunjava uvjete prostora i opremu za kiruršku dvoranu osim pokretnog rendgena, sobu za porode, sobu za porod infektivnih rodilja,..itd. Dok rađaonica mora imati instrumentarij za ginekološki pregled i pregled trudnica, ultrazvučni aparat, mikroskop, rektoskop, amnioskop, citoskop, instrumente za male ginekološke zahvate i elektrokauter, pribor za normalni porođaj i instrumentarij za operativno dovršenje abnormalnih porođaja, obvezno vakum respirator, opremu za reanimaciju i opskrbu novorođenčadi, instrumentarij za laparatomiju i veće vaginalne operacije, aparat za endotrahijalnu anesteziju, kisik u bocama u svim prostorijama, kardiograf i detektor otkucaja srca djeteta te inkubator za nedonoščad na odjelu porodiljstva", nabrojao je Matić ističući da u svakom slučaju ne dolazi do konačnog zatvaranja rodilišta koji pri ljubuškom Domu zdravlja djeluje skoro 50 godina.
"Ovo iziskuje malo veća sredstva i ovo treba rješavati na većoj razini. Želimo li da ZHŽ ima rodilište koje će biti stacionirano u Ljubuškom? Ako želimo, Zavod za javno zdravstvo i resorno ministarstvo trebaju osigurati potrebne uvjete", kazao je ravnatelj Matić.
Prema njegovim riječima, vođeni su određeni razgovori što se tiče osiguravanja zadovoljavajućih zakonskih uvjeta u ljubuškom rodilištu, ali on još nije dobio precizne odgovore.
"Ako bude razumijevanja, volje ili pak promjene zakona, nadam se i ponovnom otvaranju rodilišta", rekao je Matić.

Nezainteresiranost vlasti

Ono što zasigurno Ljubušake zanima jest gdje su do sada bile lokalne i županijske vlasti i što su dosad napravile kako bi njihovo rodilište opstalo?
Jer priča o 'nedostatku uvjeta' nije od jučer i o njegovom mogućem zatvaranju govori se već godinama. Zar se za uređenje jedinog rodilišta u ZHŽ-u stvarno nisu mogla naći potrebna sredstva? Zar se rodilišta u manjim gradovima stvarno ne isplate? Zašto tih nekoliko stotina djece godišnje i njihove majke koje su ih, umjesto u Mostaru, odlučivale na svijet donijeti u svome gradu, nisu bili prioritet? Sve su ovo pitanja koja posljednjih dana možemo čuti na ljubuškim ulicama.

Dnevni list