Milena Međugorac traži posao punu 31 godinu

Milena Međugorac
Jedna od neuposlenih žena je i Milena Međugorac iz Klobuka. Premda dijeli sudbinu mnogih žena, kao uostalom i muškaraca koji traže posao, Milena je, ipak, posebna. Svoje prvo zaposlenje Milena čeka, vjerovali ili ne, ravno 31 godinu.

Nakon završetka osnovne škole u rodnom mjestu, Milena, kako piše Dnevni list, odlazi na školovanje u Mostar gdje je 1983. završila Srednju upravnu školu. kad je dobila i diplomu. Nadala se da će s tim papirom uskoro pronaći posao i osigurati sebi životnu egzistenciju.

Nažalost, taj joj se san ni dana, s nešto više od tridesetgodina čekanja, nije ispunio.

"Od završetka srednje škole sam na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Ne osuđujem nikoga, ni one ljude koji rade na zavodu, jer oni mi uopće nisu krivi. I danas se redovno svaki drugi mjesec prijavim, bez obzira na godine starosti i godine čekanja", priča Milena, koja s 51 godinu života nema ni dana radnog staža.

Svjesna je, kaže, činjenice da je posao teško naći, neostvarivo je to i mlađima od nje, ali usprkos svemu, ona i dalje sanja o tome da će se jednoga dana naći neko da je zaposli te da i ona osjeti kako je to ujutro se ustati i otići na posao.

"Pojedinci su se trudili da mi nađu posao, ali nisu uspjeli. I pored svega ja sam i dalje ona ista Milena kao nekada, osmjeh mi je uvijek na licu jer, opet ponavljam, nisu mi ljudi krivi. Svakome je njegova situacija najteža, znam da ima i onih gorih, zato samo zahvalim Bogu što sam živa i zdrava, imam svoj krov nad glavom i to je najbitnije", priča Milena.

Samačke dane ispunjava joj vrt u kome proizvede povrće za sebe, nije joj, kaže, teško pomoći nekome, za što joj nekada i bude plaćeno.

Davno je, kazuje, prestala brojati molbe koje je slala na razne adrese u potrazi za poslom, ali su joj uvijek stizale samo odbijenice, koje je redovno bacala. Priznaje da se pokušala čak zaposliti na crno, ali ni to joj nije pošlo za rukom. Ne traži posao isključivo u svojoj struci, voljna je raditi bilo šta, samo da je časno i pošteno.

U potrazi za poslom Milena će kazati i ovo: "Ne mora to biti na duže vrijeme, samo mjesec dana da osjetim kako je to raditi, ujutro se dići i ići na posao".