Ljubuški: Uz čitanje preboljela rastavu i tumor, u 15 dana pročita tri knjige

istraživanje, život, čitanje, knjige, čitanje, čitanje knjiga, istraživanje, dnevno čitanje, čitanje, čitanje knjiga
To su rezultati godišnjeg projekta Knjižnice Ljubuški naziva "Najčitatelj 2017.", koji provode vodstvo i djelatnici Knjižnice u cilju promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi kao izvoru znanja, razvijanja navike korištenja knjižnice i njezinih sadržaja tijekom cijelog života, potičući pri tome naviku i uživanje u čitanju, piše Večernji list BiH. U prostorijama Knjižnice upriličena je svečanost proglašenja najčitatelja i uručenja nagrada te priznanja, a proglašavaju se i dodjeljuju u dvije kategorije - odrasli i učenici osnovnih škola. U kategoriji odraslih čitatelja najčitateljica je Olga Čuljak iz ljubuškog sela Vojnići, a u kategoriji učenika osnovnih škola Marta Šaravanja iz Ljubuškog.

Čitanje kao psihoterapija

- Završila sam ekonomsku školu, a radim kao trgovkinja u maloprodaji u Vojnićima. Čitanje mi jako puno znači, pet-šest godina čitam aktivno, u 15 dana pročitam tri knjige. Preboljela sam rastavu i tumor te mi čitanje dođe kao psihoterapija. Volim lagani žanr, ljubavni, a i povijesni, sve što se lijepo završava. Čitam i uvečer i po danu, kad god imam vremena, da ne mislim na poteškoće. Čitat ću i dalje, sve dok budem mogla dolaziti iz Vojnića u Knjižnicu po knjige - govori zadovoljno Olga Čuljak. - Idem u osmi razred OŠ Marka Marulića, volim knjige, dolazim u Knjižnicu svaka dva-tri dana. U Knjižnicu sam se učlanila prije tri godine, mama mi je to predložila, pristala sam i od tada redovito čitam. Nađem slobodno vrijeme, i u danu i navečer tijekom tjedna kad sam slobodna, a najviše preko vikenda i za vrijeme školskih praznika. S čitanjem ću nastaviti - kaže uz osmijeh učenica Marta Šaravanja.

Vrijedne nagrade

Ljubuške najčitateljice su dobile vrijedne nagrade - gospođa Olga ručni sat, učenica Marta tablet, a obje još i po knjigu "Hrvatska enciklopedija BiH", besplatnu člansku iskaznicu u Knjižnici za 2018. i plaketu. Prigodne nagrade dobili su i čitatelji koji su osvojili 2. i 3. mjesto - Mirjana Bačić i Miro Herceg u kategoriji odraslih te Marija Herceg i Lucija Radić u kategoriji učenika. Osim toga, više čitatelja u objema kategorijama, koji su također redoviti i vrijedni čitatelji i članovi Knjižnice, dobilo je zahvalnice i besplatne članske iskaznice za 2018. Nagrade i priznanja uručili su ravnatelj JU Kulturno-sportski centar Ljubuški Ivan Bebek i voditelj Knjižnice Ljubuški Ivica Vizentaner.

vecernji.ba