Ljubuški: U neposrednoj blizini MUP-a ŽZH otkrivena masovna grobnica

ubijeni fratri, masovna grobnica, ubijeni fratri, masovna grobnica, Ljubuški
Rezultat je to aktivnosti Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, na čijem je čelu Vice Nižić, te Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 25 subraće" na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Na spomenutom lokalitetu iskapanja su, pod vodstvom arheologa Tihomira Glavaša, otpočela još polovicom proteklog tjedna, a prvi ostaci ljudskih kostiju pojavili su se u prošli petak (26. kolovoza), kada su pronađeni i obilježeni ostaci pet ljudskih tijela.

Prema podacima koje smo dobili u Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, danas su se aktivnostima priključili i forenzičari Marija Definis Gojanović i Pero Bubalo, pod čijom je stručnom asistencijom obavljanja eshumacija ove masovne grobnice nastale u masovnim likvidacijama zarobljenih vojnika i civila, obavljenih u režiji OZN-e i KPJ, na koncu II. svjetskog rata i u poraću.

Prema saznanjima kojima raspolažemo, predstavnici općinskog i županijskog MUP-a su također upoznati s aktivnostima Povjerenstva i pronalaskom masovne grobnice u Ljubuškom. Međutim, njihove aktivnosti svode se isključivo na osiguravanje ovog lokaliteta ali ne i na zakonom predviđene predistražne i istražne radnje i uključivanje županijskog tužiteljstva u zakonom predviđeni postupak.

S druge, pak, strane županijski tužitelji Vesna Ćavar, Ljiljanko Naletilić, Ivan Hrstić i Gordan Škobić mjesecima sustavno ignoriraju eshumiranja žrtava iz II. svjetskog rata i poraća, kako u Ljubuškom, tako i u Širokom Brijegu.

[Ljubuski-online]