Ljubuški: Šivanje najveće uskočke kape na tvrđavi Herceg Stjepana

... mladog guslara Marka Čolaka, spojeni su prikupljeni crveni kvadrat tekstila za Crvenkapicu.

Projekt pod nazivom "Crvenkapica" interdisciplinarni je višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije s nakanom očuvanja, prezentacije te brandiranja nacionalne kulturne baštine. Opći cilj projekta je promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija kao i pojedinaca umjetničkih i sličnih zanimanja. O kapi Crvenkapi, od milja Crvenkapica, ima tek nekoliko stručnih studija.

Neke studije govore kako senjska kapa Crvenkapa vuče svoj korijen od nošnje Ilira, a u današnjoj stalnoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj u Senju nosi je uskočki zastavnik. Ovaj dragulj baštine grada grada Senja i Hrvatske na ovaj način predstavlja se široj javnosti tako da se, po predlošku izvorne kape , na nizu radionica (u vrtićima, školama ili na trgovima, ulicama..) sa zainteresiranim skupinama ili pojedincima diljem Hrvatske kao i preko njenih granica oblikuju crveni kvadrati tkanine i spajaju u buduću najveću kapu, Crvenkapu.

Prošle godine, u mjesecu kolovozu, službeno je započelo njeno šivanje, na glavnoj rivi u gradu Senju.

Crvenkapica je, šivanjem upriličenim na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače, završila svoje gostovanje u Hercegovini ( svoje prvo gostovanje nakon službenog početka šivanja ) a njezin partner i domaćin bila je Udruga Mladih Agape.

Za vrijeme svog gostovanja, u suradnji sa vrtićima, od Ljubuškog, Čapljine, Posušja, Gruda, Drinovaca, Mostara i Širokog Brijega, te zainteresiranim pojedincima , gospodarstvenicima Vina Milas, turistička agencija Čapljinka, dizajnerskim brandom Lola. Tees oblikovalo se oko 15 metara crvene tkanine za Senjsku Kapu Crvenkapu.

Završno šivanje fotodokumentirano je pod objektivom profesionalnog foto dvojca Josipa Boras Medić / Zlatko Medić i JB Studio Photo&Cinema ..

Na proljeće Crvenkapa gostuje u Otočcu i Gackoj.
Znamo kako je za Crvenkapu, tako veliku da stane na „glavu" Tvrđave Nehaj u Senju, potrebno 14 tisuća crvenih komada tkanine onda je za sada sigurna jedna stvar a to je da ćemo se svi dobro naraditi, priopćeno je iz Crvenkapice.