Ljubuški rani i službeno stigao na tržnice i obiteljske stolove, od brenda spravljani i specijaliteti

krompir
U Ljubuškom je održana tradicionalna 11. priredba "Dani mladog krumpira - Ljubuški rani" koju organizira poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog, uz pokroviteljstvo Grada Ljubuškog, Vlade i Skupštine ZHŽ-a, piše Večernji list BiH.

Lakši plasman

Prvi dio održan je u Gradskoj vijećnici prikazivanjem kratkog filma i spota "Ljubuški rani". Skupu su se obratili Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje", Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškog, i Goran Perković, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, a prigodna predavanja održali su Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a (Razvojne agencije ZHŽ-a), i Marko Ivanković, ravnatelj Federalnoga agromediteranskog zavoda Mostar.

Direktor Zadruge Dubravko Vukojević naglasio je značaj promidžbe Ljubuškog ranog, bez čega neće biti prepoznat na tržištu, i budućeg Sabirno-distribucijskog centra u poslovnoj zoni Zvirići, čija je izgradnja nedavno počela, a koji će olakšati plasman Ljubuškog ranog i ostalog povrća. Zahvalio je domaćim i međunarodnim institucijama i partnerima na tom i svim drugim dosad provedenim projektima.

Ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić posebno je pozdravio goste i zaželio im ugodan boravak u Ljubuškom, zahvalio organizatorima na ustrajnosti, kvalitetnom predstavljanju ne samo poljoprivrednih proizvoda nego u cijelosti ljubuške sredine. Istaknuo je značaj poljodjelstva za ljubuški kraj kao najveći razvojni potencijal i mogućnost što dosad Općina, a sada Grad kao tijelo uprave značajno podržava, ne samo moralno nego i financijski.

Zanimljiva predavanja

- U financijskom smislu iz godine u godinu izdvajamo značajnija sredstva, ove godine možda i najviše kroz izgradnju Sabirno-distributivnog centra za koji se nadamo da će donekle ublažiti jedan od većih problema naših poljodjelaca, a to je pitanje tržišta i svega onog što se događa na tržištu BiH - rekao je Barbarić. Radoslav Luburić održao je predavanje "Projekti i aktivnosti vezani za područje poljoprivrede u Gradu Ljubuškom", a Marko Ivanković "Održivi razvoj ruralnih područja i oznake EU podrijetla".

Drugi dio sadržaja upriličen je na gradskom trgu gdje su svečano otvoreni "Dani mladog krumpira - Ljubuški rani". Posjetitelji su obilazili stolove na kojima su izložene i predstavljene nove sorte mladog ljubuškog krumpira. Učenici SSŠ-a Ruđera Boškovića dijelili su obroke pripremljene na nekoliko načina od mladog krumpira - s mesom, piletinom i pršutom, sa svježim sirom, uz maslinovo ulje i začine, a sve se stapalo sa zanosnim kapljicama hercegovačkog vina.