Ljubuški: Predstavljena knjiga "Ivan Gudelj - Hajdučka priča"

Ivan Gudelj, Portret prvaka, albert pehar, Ivan Gudelj
Na samom je početku prikazan 14-minutni film o nezaboravnim golovima i antologijskim utakmicama Ivana Gudelja.

Nakon uvodnog pozdrava domaćina općinskog načelnika Nevenka Barbarića nazočnim se prvi obratio Martin Artuković predsjednik društva prijatelja Hajduka za Slavoniju, rođeni Ljubušak i jedan od zaslužnih za promociju knjige u Ljubuškom.

Nakon njega je svoje viđenje karijere i života Gudelja iznio njegov suigrač Mišo Krstičević koji je istaknuo kako je Ivana upoznao kao nogometaša ali i kao čovjeka.

"Hajduk će nažalost još godinama čekati takvog igrača i lidera", ustvrdio je Krstičević.

Širu retrospektivu karijere, borbe protiv bolesti, neslomljivog karaktera i života Gudelja nazočnima je približio sportski novinar i dugogodišnji urednik u Slobodnoj Dalmaciji Mijo Grabovac.

"Ovo je priča o nadi, o istinskom 'Hajdučkom srcu'. Ivana znam od početaka njegove karijere do danas, od njegova dolaska kao mladića iz rodnih Zmijavaca u Split. Moram naglasiti da je on najmlađi kapetan seniorske reprezentacije bivše Jugoslavije sa samo 22 godine. Nažalost na samom vrhuncu karijere, u 26. godini, morao je zbog bolesti (hepatitis b) reći zbogom nogometu", kazao je Grabovac.

Autor knjige Blaž Duplančić kazao je na kako je dvije godine pisao ovu knjigu, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s Ivanom Gudeljom te u ahrivskim novinskim člancima.

"Bio sam pod velikim pritiskom jer je ovo pionirski pokušaj kod nas i to zato što nema ovakvih biografija", kazao je autor.

Na kraju se obratio i junak ove knjige Ivan Gudelj, koji je zahvalio svima na promociji u Ljubuškom te istaknuo kako se ugodno osjeća u Hercegovini,jer su mi mnogi prijatelji odavde pomogli u najtežim trenutcima njegova života.

"Tri se godine nisam mogao pomiriti sa činjenicom da sam bolestan i da više neću igrati nogomet.To je najbolnije razdoblje mog života, ali vjera u Boga me spasila", kazao je Gudelj, koji već 14 godina vodi kadetsku reprezentaciju Hrvatske.

(Fena)