Ljubuški: Pacijenti traže pomoć zbog viroza, ujeda pčela i krpelja, ozljeda…

Najčešće se žale na bolove u trbuhu, povećanu tjelesnu temperaturu, mučninu i povraćanje, povišen krvni tlak… Navedeno je za Dnevni list potvrdila Antana Šunjić, liječnica i uposlenica u ovoj ustanovi.

Ključna pomoć liječnika

Kako ja kazala dr. Šunjić, liječničku pomoć, osim lokalnog stanovništva, traže i turisti, a većinom se radi o ozljedama na kupalištima, odnosno o posjekotinama i lomovima koje su zadobili prilikom ulaska i izlaska iz vode. 

Stanje, na svu sreću, nije alarmantno te je uobičajeno za ovo doba godine.

„Po pitanju ozljeda, radi se o djeci, dok su viroze prisutne kod svih dobnih skupina. Nisu zabilježeni neki teži slučajevi, osim dva jača toplotna udara. Ujeda zmija nije bilo, no evidentirano je dosta ujeda pčela i krpelja. U takvim slučajevima je najbolje potražiti pomoć liječnika, zbog velike mogućnosti da se, primjerice, krpelj može teško odstraniti“, rekla je dr. Šunjić.

Seruma protiv ujeda zmija, kako je naglasila, ima dovoljno, s tim da je određenu količinu donirala jedna lokalna ljekarna. 

Korisni savjeti

Na upit kako se zaštititi od toplinskog udara, naša sugovornica je istaknula kako, ponajprije, treba izbjegavati boravak na suncu od 13 do 18 sati.

„Posebno je važno ne izlagati djecu visokim temperaturama, koristiti zaštitni faktor od 30 do 50, piti dovoljno tekućine, do dva i pol litra dnevno, jesti laganu hranu… Savjetuje se i nošenje odjeće od prirodnih materijala, svjetlijih boja, uz redovno uzimanje propisanih lijekova kod bolesnika“, zaključila je dr. Šunjić.

Piše: Antonela Marinović Musa/Dnevni list