Ljubuški: Neobičan hobi Hrvoja Mišetića iz Grabovnika

Hrvoje Mišetić, Grabovnik, hobi
U dvorištu svoje obiteljske kuće napravio je maketu hercegovačkog sela sa svim osnovnim značajkama koje jedno takvo selo ima.

Stara kuća

Na zamisao i odluku da to napravi došao je zbog toga što mu od njegove obiteljske kuće u kojoj se rodio, nije ostalo ništa, budući da je srušena i na njezinim temeljima napravljena je nova u kojoj sada živi.

U staroj rodnoj kući živio je do svoje 15-te godine, slike i sjećanja su još živi, svaka pojedinost je u mislima...

Prvo je napravio nju. Imala je kućni broj 32.

- U ovoj nižoj polovici bilo je ognjište na zemljanom podu od gline, a u drugom, malo nižem podrumskom dijelu, smo svi spavali i tu smo se i rađali. Na katu iznad tog dijela je bila ostava gdje je bilo žito, slama, a mi djeca, bilo nas je petero, smo nekad ljeti tu i spavali, jer je bilo malo svježije i ugodnije. Kad sam izradio našu kuću bio sam zadovoljan, ali nakon nekog vremena rekao sam sebi - idem napraviti i malo sela, da ne bude sama kuća. Došao sam na zamisao da idem na manje kuće, a budući da imam i vodotok odlučio sam napraviti i vodenicu i seoski most. Poslije sam odlučio napraviti maketu naše seoske crkve i mislio sam time završiti, međutim, kako sam imao dosta slobodnog vremena opet sam nastavio - priča nam Hrvoje i pokazuje i objašnjava svojih ruku djelo.

Trebalo pet godina

Počeo je praviti i modernije kuće, pokrivene crijepom, napravio je i seoske staze i puteve, nogometno igralište na čijim se tribinama ističe poklič "Naprijed naši", i na kraju crkvu sv. Jakova iz Međugorja.

U crkvama i nekim kućama uveo je i svjetlo, voda kruži pomoću električne crpke i slika je prekrasna, osobito noću i u proljeće i ljeti kada ima zelenila i cvijeća.

Budući da seoski potočić žubori, za ljetnih vrućina ima se dojam i da rashlađuje.

U stražnjem dijelu dvorišta napravio je još jedno slično manje naselje s desetak kućica i međugorskom crkvom. U gradnji koristi materijal siporeks, koji se lako reže i obrađuje i na njega ljepilom lijepi kamene pločice.

- Za izgraditi ovo glavno naselje trebalo mi je pet godina, no nije to bio intenzivan, neprekidni rad. Još ću napraviti jednu moderniju kuću, ovdje u blizini crkve mi je ostala jedna praznina. Od supruge Zlate imam potporu, zainteresirana je za ovo, a pomaže mi idejama i uređuje i održava, kultivira cijeli prostor cvijećem i zelenilom. Tko god dođe i vidi, čudi se. Ja se u svemu tome odmaram i opuštam, ispunjava me zadovoljstvom - govori zadovoljno Hrvoje.

grabovnik.info