Ljubuški: Najskuplje zemljište od 25 maraka u Miletini kod Međugorja

Ljubuški, Starački dom Tomislavgrad, Ljubuški, spaljivanje, odgojni dom, zemljište, Ljubuški, cijena, Ljubuški, komunalno, istraga, Ljubuški, škola, nastavnica
OV je usvojilo odluku kojom su napravljene izmjene i dopune postojeće odluke o cijenama građevinskog zemljišta u državnome vlasništvu. U postojeći cjenik unesene su cijene zemljišta na području Žuželja u naselju Miletina, koje graniči s Međugorjem, istočno od ceste Međugorje - Miletina - Zvirovići, koji je predviđen za individualnu, stambenu, poslovno-stambenu i poslovnu gradnju.

Cijene zemljišta

Najveća cijena na tom području je prvi red katastarskih čestica uz mjesnu cestu Miletina - Buntići-Jakići - Elezi, gdje je predviđena poslovna gradnja, i iznosi 25 KM po m2. U drugom redu cijena je 20 KM po m2. U dijelu gdje je predviđena gradnja individualnih, stambenih i poslovno-stambenih građevina, u prvom redu uz tu cestu cijena je 12, u drugom redu 8 KM/m2. U ostalim područjima općine najveća je, u dubini 100 m, s obje strane dionice regionalne ceste Ljubuški - Mostarska Vrata - Cerno - granica općine Čitluk, i iznosi 12 KM/m2. Ako je dubina od 100 do 200 m cijena je 6 KM/m2. Cijena od 10 KM/m2 je za zemljište u dijelovima Pregrađa, Humca, Hrašljana-Bučina koje nije u sklopu urbanističkoga plana, te Miletine osim Žuželja. Ista cijena je uz obje strane dionice magistralne ceste Ljubuški - Hrašljani - Studenci do raskrižja za Kravicu, u dubini od 100 m, a od raskrižja za Kravicu uz istu cestu do granice s općinom Čapljina je 5 KM/m2. Cijena od 7 KM/m2, u dubino od 100 m s obje strane ceste, vrijedi za dionice: 1. Ljubuški - Donji Radišići - Donji Proboj - Vitina - Grabovo Vrelo - Klobuk do granice s općinom Grude (osim urbanih područja Ljubuškog i Vitine); 2. Teskera - Hardomilje - Bijača - granica s RH; 3. Teskera - Crveni Grm - Prolog - granica s RH; 4. Teskera - Lisice - Vašarovići - Grab - granica s RH; 5. Vitina - Veljaci - Orahovlje - granica s RH.
Rubni dijelovi

Po 5 KM/m2 plaća se za zemljište u dubini od 100 m s obje strane ceste prema Kravici, računajući 100 m od raskrižja s magistralnom cestom, uz cestu Ljubuški - Vitaljina - Žabar izvan plana, uz cestu Crnopod - Miletina na području Crnopoda u dubini od 80 m s obje strane ceste.

Izvor: vecernji list

Cijena od 3 KM/m2 vrijedi za ostalo zemljište u naseljima na području općine, koje nije obuhvaćeno prethodnim cijenama, a najmanja cijena, od 2 KM/m2, određena je za rubne dijelove općine: Kašče, Vodice, Dole, Greda, Grljevići, Lipno i Zastražnica u Klobuku.