Ljubuški: Mladi dižu grad na noge zbog zatvaranja porodilišta

... nakon 50 godina njegovog rada. Svi su potpisali peticiju protiv zatvaranja rodilišta u organizaciji udruge Agape, koja je primjereno organizirala ovaj skup s kojeg donosimo niz fotografija koje govore u prilog tome.

Skupu se obratila gđa. Tonka Mlinarević koja je pročitala kratki apel u kojem stoji:

«Ovim okupljanjem izražavamo nezadovoljstvo povodom zatvaranja rodilišta koje je dugi niz godina bilo u funkciji u našem gradu!
Vjerujemo da nije svatko učinio sve da se ovo ne dogodi, a to je sve što želimo!
Voljni smo pokrenuti bilo kakve akcije prikupljanja novca, ukoliko je uopće riječ o nedostatku sredstava. Tražimo objašnjenje razloga zatvaranja rodilišta i razloge neaktivnosti da se bilo što pokrene kako do ovoga ne bi došlo!
Rodilište je od vitalnog interesa i za grad i za županiju i nadamo se da će ovaj prosvjed pokazati koliko se ova odluka ne slaže sa interesima ljubuških građana.

Ovo je prilika i početak da se građani javno očituju i izraze nezadovoljstvo povodom bilo kakve odluke za budućnost grada i njih samih. Nadamo se da će ovo doći do odgovornih i da će svim srcem nastojati da se ipak ne stavi ključ u bravu ljubuškog rodilišta».

Od obnašatelja vlasti u općini Ljubuški nitko nije nazočio prosvjedu, pa tako niti direktor Doma zdravlja Srećko Matić. Nije bilo niti pedijatara, ginekologa i ostalih liječnika, koji bi po ovom pitanju imali što za reći.

Jedna nam je gospođa prišla i rekla: «Vidite nema puno ljubuških majki, ja ih znam mnogo koji ovo podržavaju, ali se ustručavaju doći na ovaj prosvjed, a same će se upitati kada bude još gore zašto».

Znakovito je da je skupu nazočio velikih broj mlađih osoba, ali jedan broj onih iz političkog miljea.

Iz županijske vlasti bilo je i ministara i zastupnika u Skupštini (HDZ1990) koji su donijeli ovu odluku, koji nisu spriječili pripremu i realizaciju zatvaranja rodilišta, ali niti o tome informirali javnost da se ljubuško rodilište zatvara. Ova odluka je prošla i Vladu ŽZH i općinske institucije, ali izgleda da borba za javno dobro ima dvije strane medalje - šutnju i dva lica, koja se upotrebljavaju prema političkoj potrebi.

ljubuski.net