Ljubuški: Ceste su napravljene da nas spajaju, a ne razdvajaju!

...i trenutačno frekventnu 'Napoleonovu' cestu u Velikom Prologu.
Razlog blokada je zatvaranje malograničnog prijelaza Prolog BiH - Veliki Prolog RH, kojeg bi policajci trebali napustiti također u ponedjeljak.

Peticija nije pomogla

Među mještanima vrgoračkih sela: Velikog Prologa, Milošića, Dusine, Draževitića i Umčana, te stanovnicima ljubuških sela poput Prologa i Crvenog Grma već neko vrijeme se priča kako bi se prijelaz Veliki Prolog - Prolog uskoro mogao zatvoriti. Stoga su odlučili uzeti stvari u svoje ruke te poslati peticiju s brojnim potpisima nadležnim institucijama u RH: PU splitsko-dalmatinskoj, MUP-u te i bh. nadležnim institucijama.
No, očito je da pismeni zahtjevi prema nadležnim institucijama nisu urodili plodom, pa su se mještani odlučili za radikalne poteze.

Kako doznajemo, 'Jelavića' cesta u Podprologu bit će blokirana sve do ispunjenja zahtjeva, a mještani nekoliko vrgoračkih mjesnih zajednica obustavit će promet na 'Napoleonovoj' cesti na 1 sat, što će svakako u Vrgorcu prouzročiti velike prometne gužve.

Negodovanje

Mještani Prologa i Crvenog Grma podržavaju svoje susjede osjećajući opravdani strah od ukidanja MGP-a Prolog. Oni su zajedno sa svojim susjedima iz RH nedavno izlazili na granični prijelaz kako bi izrazili svoje negodovanje.

"Ovaj problem nije od jučer. Još od 2003. godine od nekih 'lokalnih šerifa' iz BiH pokušalo se sa zatvaranjem ovog malograničnog prijelaza. Te godine bili smo ponukani blokirati ovaj prijelaz kako bi se mještani mogli slobodno kretati. Tada je ovaj prijelaz dobio status privremenog graničnog prijelaza te smo se nadali da ćemo do 2004. godine dobiti status pograničnog prijelaza, što se nije dogodilo", kazao je tada Damir Dodig, predsjednik MZ-a Prolog. Prema njemu, nelogično je da se MGP Prolog zatvori budući da svaki dan netko od 180 obitelji, koliko ih živi u ovom pograničnom dijelu, prelazi granicu. Tako će prvi dan RH u EU-u na vrgoračkom području proteći u znaku prosvjeda, jer mještani s obje strane granice kažu: "Ceste su napravljene da nas spajaju, a ne razdvajaju!"

Mirela Tučić | dnevni-list.ba