Ljubušak lažirao prometne nesreće u Hrvatskoj

...osnovana sumnje da su počinile kaznena djela prijevare, zloporabe osiguranja i poticanja na ta kaznena djela, a na štetu osiguravajućih kuća iz Hrvatske.

Osnovano se sumnja da je 42-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u Ljubuškome organizator lažnog prikazivanja prometnih nesreća koje je počinio zajedno s 24-godišnjakom iz Makarske te 33-godišnjakom iz Zagreba.

On je u dogovoru s drugom dvojicom 25. kolovoza 2010. u Pločama inscenirao prometnu nesreću s velikom štetom u kojoj su sudjelovala tri osobna vozila kojima su upravljala ta trojica osumnjičenih.

Prije prometne nesreće, 42-godišnjak je mobitelom usmjeravao dvojicu do mjesta pogodnog za lažno prikazivanje sudara. Nakon prometne nesreće pozvali su policiju, koja je obavila očevid, te hitnu pomoć, koja je sudionicima pružila pomoć jer su lažno prikazali da su ozlijeđeni.

Na temelju policijskog zapisnika, osumnjičeni su osiguravajućim kućama podnijeli zahtjev za naknadu štete, i to 24-godišnjaku za 6000 kuna, 42-godišnjaku za 72.000 kuna, a 33-godišnjaku oko 89.500 kuna.

Šteta je isplaćena samo 33-godišnjaku, a ostale dvije nisu zbog sumnje u prikazivanje lažne prometne nesreće.

Tijekom kriminalističke istrage policija je utvrdila da je 33-godišnjak iz Zagreba 10. svibnja 2010. s istim vozilom imao nesreću na području Ljubuškog te da je naplatio štetu od 27.700 konvertibilnih maraka. Daljnjom istragom policija je utvrdila da je 33-godišnjak razbijene dijelove osobnog vozila iz prometne nesreće na području BiH ponovno ugradio u svoje vozilo i prikazao da se oštećenje dogodilo u prometnoj nesreći 25. kolovoza 2010. na području Ploča. Tako je od osiguravajućih kuća dobio dvije velike odštete.

Protiv 42-godišnjaka, koji je u pritvoru zbog drugih kaznenih djela, podnesena je kaznena prijava, a protiv ostale dvojice mjerodavnome državnom odvjetništvu podnesene su kaznene prijave zbog prijevare i zloporabe osiguranja.

fena