Ljubušaci Josip Kežić i Sanda Mišetić u pohodu na El camino de Santiago

Kao što je Blaise Pascal rekao "Naša priroda je kretanje, a potpuno mirovanje je smrt".

Dvoje ljubuških zaljubljenika u lutanje, 12.08. kreće na jednu od ruta koje sadrže sve gore navedeno.

- Sanda Mišetić i Josip Kežić (nisu skupa :) , info za sve kladioničare) će u 28 dana pokušati prehodati više od 800 kilometara rute svetog Jakova koja započinje u Francuskom gradiću San Jean Pied de Port i završava cca 100 km prije velikog i moćnog Atlantskog oceana na zapadu Španjolske u gradu Santiago de Compostela.

Hodočašće koje spada među najzahtjevnija hodočašća u kršćanstvu, koje završava u gradu gdje leže posmrtni ostaci apostola Jakova po kojem je i dobilo ime - Santi Jago- Sveti Jakov-!

Ruta ili kako je se u svijetu ustalio naziv El Camino (put) može započeti od kud god Vi želite! Od vaše kuće, komšijine ledine ili bilo kojeg drugog mjesta na svijetu,ali ta na koju smo se mi odlučili je jedna od "najtradicionalnijih", jer kažu da je njome prošao sv. Jakov još prije oko 2000 godina i propovijedao o kršćanstvu.

Na mjestu gdje je umro je nastao grad koji se zove njemu u čast i koji je postao trećim najvažnijim gradom kršćanske religije, nakon Jeruzalema i Rima!

Što je cilj? Cilj je ne žuriti i ne srljati,ljepota nije u onom što stoji na kraju puta, nego ono što se događa,vidi i osjeti na svakom kilometru putovanja! Smisao El camina i Santiago de Compostala nije u dolasku u taj grad, nego da se uživa u svakom koraku.Neki se rješavaju životnih problema, stresa, razmišljaju o Bogu,vjeri ili nekim sasvim trećim stvarima, tragaju za smislom i prihvaćaju besmisao, zahvaljuju ili se pak zavjetuju, čišćenje i punjenje, umiranje i ponovno rađanje- sve su to razlozi zbog koji se inače ljudi odlučuju na put, sve ono što je ljudsko, a naš razlog je možda po malo od svega navedenog i to što smo zaljubljenici u prirodu, planinarenje i sve oblike rekreacije...

Naš put započinje u nedjelju 12.08., a ruta dolaska na "start" bi trebala izgledati ovako : Ljubuški - Zagreb - Barcelona - Pamplona - San Jean Pied de Port! Tamo bi trebali biti 14.08. u večernjim satima. Prve avanturističko-hodočasničke korake namjeravamo napraviti 15.08. kad bi trebali preći prvu etapu od nekih 30-ak kilometara.Za put smo se intenzivno fizički pripremali mjesec dana, psihički smo spremni već par godina od kad smo prvi put čuli za taj put. Za rutu je inače predviđeno oko 33-35 dana, mi zbog poslovno-fakultetskih obaveza imamo 28, tako da će nam neke etape biti malo duže od onih standarno predviđenih i poznatih.Kroz tih 28 dana, možete očekivati tjedne članke na temu El Camina, i postavljati pitanja na istu. Boen Camino! ;)Zahvaljujemo se našim sponzorima Kerametalu i gospodinu Anti Tomiću te Nižić Športu i svima vama koji ćete čitajući ovaj "putopis" dobiti želju i volju napravit nešto korisno za sebe!

Izvor:poskok.info