Kupio kuću u Ljubuškom na licitaciji ne znajući za dugove za struju

kuća, dug
Susreo se s problemima koji su ga natjerali da svoj plan o pokretanju biznisa na rodnoj grudi mora odgoditi za neka bolja vremena. Naime, nakon što je 2007. godine na licitaciji kupio kuću od svog pokojnog djeda, prilikom čega je navedeno da nema služnosti niti stvari iz tereta koji se preuzima prilikom kupnje te kuće, javio se problem s Elektroprivredom Herceg Bosne koja od njega potražuje dugove za koje, Vujević tvrdi, nije znao da postoje.

Žrtva maltretiranja

“Gospodin na kojem je bila kuća umro je 1992. godine. Ja sam ovu kuću kupio sa svojom tvrtkom, a ne osobno. S kućom sam dobio i dugove za struju u iznosu od oko 7000 maraka s kojima ja nemam baš ništa, jer te dugove netko drugi nije htio platiti, a Elektroprivreda ne želi prebacivati niti postaviti novi sat dok ja ne platim taj sporni dug. Postao sam žrtva maltretiranja na način da mi svaki mjesec isključuju struju po pet dana zbog tog duga”, priča nam Vujević.
Napominje da je po povratku planirao otvoriti i svoju tvrtku za otkup poljoprivrednih i samoniklih biljaka u Bosni i Hercegovini za izvoz u Europsku uniju. Tvrtka bi trebala zapošljavati i do 160 sakupljača biljaka i osam stalnih djelatnika. No, ovako je sve još uvijek u fazi čekanja.
Zbog potraživanja starog duga, EP HZ HB podigla je tužbu protiv Vujevića, a danas će se održati i treća rasprava.
“Mislim da oni ne mogu potraživati taj dug godinu dana nakon što zastari račun. Siguran sam da nisam jedina žrtva i jedini s tim problemom. EP masovno isključuje struju ljudima koji redovito ne dobivaju svoje mirovine, a ljude prisiljavaju da plaćaju stare dugove”, kaže Vujević.

Dugovi za zadnje 2 godine

No, u EP HZ HB, podružnica Grude, kazali su da onaj tko je kupio kuću preuzima sve dugove, ako se nije drugačije dogovorio s onim tko je proda, a o cifri od 7000 maraka kažu da nisu upoznati.
“Mi tužimo za dug koji je nastao kada je dotični gospodin već kupio kuću, odnosno za dugove nastale u razdoblju za 2008. i 2009. godinu. Riječ je o dugu vrijednosti 1500 maraka. Što se tiče zastare, istina je da nakon godinu dana sud može i odbiti ono što je zastarjelo. No, isto tako, mi imamo pravo potraživati, a pravo je suprotne stranke hoće li podnijeti prigovor zastare”, pojasnili su nam iz Elektroprivrede.

Dug od 1500 maraka


Zbog potraživanja starog duga, EP HZ HB podigla je tužbu protiv Vujevića, a danas će se održati i treća rasprava u kojoj će Vujević pokušati potražiti pravdu. “Mi tužimo za dug koji je nastao kada je dotični gospodin već kupio kuću, odnosno za dugove nastale u razdoblju za 2008. i 2009. godinu. Riječ je o dugu vrijednosti 1500 maraka”. kazali su iz EP HZ HB, podružnica Grude.

Mirela Tučić | Dnevni list