Kula hercega Stjepana uskoro dostupnija posjetiteljima

Ljubuški
... kao i rad na valorizaciji kulturno-povijesnih i prirodnih atrakcija Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije te Crne Gore, samo je dio aktivnosti koje će biti provedene u sklopu projekta "Tematske rute srednjovjekovne hercegove zemlje - Tema srednji vijek", koji je jučer predstavljen u poslovnom inkubatoru u Ljubuškom, piše Večernji list BiH.

HERAG nositelj projekta

Radi se o projektu koji financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2007. - 2013. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura, od čega je za BiH predviđeno ukupno 269.791,40 eura. Nositelji projekta su Javna ustanova Razvojna agencija ZHŽ - HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma - CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški (BiH), Turistička zajednica ZHŽ (BiH), Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja" (BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - MRT (Crna Gora).

Uvezivanje poduzetnika

Prema riječima Ivana Jelčića, ravnatelja Javne ustanove Razvojna agencija ZHŽ - HERAG, dio sredstava iz ovog projekta će biti uložen u rekonstrukciju ceste prema Kuli hercega Stjepana u Ljubuškom u dužini od 500 m. "Za rekonstrukciju ceste do Kule hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom planirano je 70 tisuća eura. Radovi podrazumijevaju tamponiranje i asfaltiranje", kazao je Jelčić. Uz to što će se konačno napraviti pristup prema ovom važnom povijesno-turističkom objektu, projektom se predviđa i formiranje počasne garde hercega Stjepana Kosače. Budući da je naglasak projekta na promociji turističkih potencijala, u planu je uvezivanje čak 300 osoba iz ruralnih kućanstava, odnosno onih koji se na bilo koji način bave seoskim turizmom. "Radit će se na mapiranju točaka od interesa na području ZHŽ - HNŽ - Crna Gora gdje će se svi privatni turistički biznisi, vezani uz srednji vijek ili uz ovu rutu, koji imaju prenoćišta, autohtonu hranu i životinje, označiti na jednoj vrsti turističke karte, preko koje će se promovirati", kazao je Jelčić.
Dodaje kako je planirana i razmjena iskustava između djelatnika u turističkim zajednicama i inače u turizmu kroz posjete Crnoj Gori, odnosno Bosni i Hercegovini. Stanislava Pavlović-Kosović iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) je naglasila kako je uz sve navedeno cilj projekta doprinijeti poboljšanju prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore, ali i uspostavljanju jačih poslovnih veza između poduzetnika malih i srednjih poduzeća s obje strane.

Večernji List