Hypo banka” kreće u obračun i sa Milanom Lučićem

milan lučić, Hypo banka, zapljena
Rizični krediti

Lučić je, naime, poslije obitelji Lijanović, koja Austrijancima duguje 63 miliona KM, drugi po redu najveći dužnik ovoj banci. No, Dnevni avaz doznaje da se Uprava "Hypo banke" u Sarajevu odlučila za žestok obračun s Lučićem, koji se prije nekoliko godina, zahvaljujući prijateljstvu s bivšim direktorom "Hypo banke" u Mostaru Petrom Jurčićem, zadužio sa sedam različitih firmi.

Upravo je Jurčić taj koji je, kako je dosadašnja istraga pokazala, odobravao Lučiću rizične kredite bez pokrića, nakon čega je 2010. godine i smijenjen s ove pozicije zbog minusa od nevjerovatnih 140 miliona KM.

Tim istražitelja utvrđuje i kako su Austrijanci od Lučića kupili "Auro banku", putem koje su i ušli na bh. tržište, te kako se ovaj tajkun direktno zaduživao u banci u Klagenfurtu, a uz suglasnost tadašnjih rukovoditelja Uprave, koji se sada nalaze na optuženičkoj klupi u Austriji.

Kaznene prijave

- Više nema čekanja i odgađanja. "Hypo banka" krajnje je jasna - želi svoj novac. No, Lučić već mjesecima nudi neke pregovore, traži izgovore, ali sve su to njegove obične smicalice na koje nećemo nasjesti. Novac mora vratiti - kaže izvor Avaza iz "Hypo banke".

Jedan od izgovora koje je Lučić predočio Austrijancima jeste, kako doznaje Dnevni avaz, tvrdnja da on više nema ništa što mu se može oduzeti.

- Nakon što se sve ispita, uslijedit će kaznene prijave, a zatim zapljena imovine bez obzira na to što on tvrdi da je sve novce već potrošio i da kredit ne može vratiti. Nas to ne zanima. "Hypo banka" mora svoje nadoknaditi. Činjenica je da su odobravani krediti osobama čija sva založena imovina danas ne vrijedi ni deset posto naših potraživanja - kaže izvor iz banke.

Duguje za porez

Lučić je, osim "Hypo banci", dužan i više od milijun i po maraka državi za porez preko svoje firme "Petrol" iz Ljubuškog, u čijem je sastavu lanac benzinskih crpki. Pretpostavlja se da je većina duga nastala dok je na čelu firme bio njegov brat Dražen, a stanje se nije popravilo ni kada ju je preuzeo Milan Lučić. Njegova firma "Hermes export-import" dužna je oko 300.000 maraka za PDV.