FOTO  Crne udovice sa Glavice

Prisebni mladići uz sebe su imali 'digitalac' te su načinili par fotografija koje su onda proslijedili portalu radioljubuski.ba. Tomislav i Arijan, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na dostavljenom materijalu, dali su nam 'dobar šlagvort' kako bi iznova sve upozorili na karakteristike najopasnijeg domaćeg pauka.

Prema podacima Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, nekoliko posljednjih godina u južnim krajevima Hercegovine, ali i zapadnoj Hercegovini, bilježi se povećan broj pauka crne udovice. Naime, čim porastu dnevne temperature, počinju i prve pojave ovog pauka, čiji ujed može dovesti i do smrti.

Ujed crne udovice je doslovce neprimjetan i bezbolan, te većina ljudi smatra kako su se uboli na travu ili trn. Međutim, već desetak minuta nakon uboda pojavljuje se lagan bol koji se postupno širi po tijelu. Uz bol se javlja grčenje i kočenje mišića, dolazi do stezanja u grudnom košu, a toksin istodobno djeluje na središnji živčani sustav izazivajući psihičke poremećaje. Otrov crne udovice brzo se širi pa isisavanje rane i podvezivanje nema učinak kao u slučajevima ugriza zmije otrovnice. Stoga je potrebno u što kraćem vremenskom roku potražiti liječničku pomoć kako ne bi došlo do kobnog ishoda.

Zbog klimatskih promjena uočljiv je i blagi porast jedinki crne udovice, koju sve češće možemo primijetiti i u blizini gradskih naselja. Osim porasta njezine brojnosti, uvjetovane toplim i vlažnim proljećima bez mnogo oborina, crnoj udovici pogoduju i brojne zapuštene, a u prošlosti obradive površine, nepokošena trava i sl. U takvom ambijentu dolazi do povećane brojnosti skakavaca i drugih insekata kojima se ovaj pauk hrani, pa je razumljivo da se u takvim prilikama i njezina reprodukcijska moć povećava.

Ženka crne udovice ima crno tijelo dugo od 8 do18 mm, zaobljenog trbuha. Na zadnjem dijelu tijela nalazi se 13 crvenih točkica, premda njihov broj može varirati od 0 do17. Mužjaci su puno manji i imaju izduženi trbuh, i što je najvažnije - nisu otrovni. Dužina njihovog tijela iznosi svega 3 do 5 mm.

Na našim terenima možemo također susresti pauka Steatodea paykulliana ili lažnu crnu udovicu. Javlja se na našim terenima tijekom cijele godine i riječ je također o otrovnom pauku, ali ni u kojem slučaju kao što je to crna udovica. Naime, kod ujeda lažne crne udovice javljaju se samo lokalne reakcije.


radioljubuski.ba