Drama na granici: Stanovnici pet vrgoračkih sela blokirat će promet ako se zatvori granični prijelaz u Prologu

...je stanovnike pet vrgoračkih sela, Velikog Prologa, Milošića, Dusine, Draževitića i Umčana, da pokrenu peticiju protiv zatvaranja malograničnog prijelaza, odnosno privremene kontrolne točke Veliki Prolog - Prolog.

Naime, među mještanima ovog dijela Vrgoračke krajine pronio se glas da bi se taj prijelaz uskoro mogao zatvoriti. Stoga su mještani odlučili uzeti stvari u svoje ruke, te prvo poslati peticiju s brojnim potpisima nadležnim institucijama - PU splitsko-dalmatinskoj, MUP-u, MVEP-u - a onda, bude li trebalo, i prosvjedom upozoriti koje bi posljedice imalo zatvaranje tog prijelaza za ljude s obje strane granice.

Podsjetimo, osim ovog prijelaza, u sličnoj su situaciji na vrgoračkom području još dva prijelaza koja su kategorizirana kao privremene kontrolne točke, to su Mijaca - Dole i Stilja - Kašče.

- Želimo upozoriti nadležne institucije da je ovaj prijelaz najstariji na ovom području, datira još iz Napoleonova vremena. Osim toga, ima sve potrebne dozvole te se nalazi na prometnici s tri prometna traka, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogi granični prijelazi kojima je MUP dao bolju kategoriju.

Treba istaknuti da nam u ovome podršku daju naši susjedi iz Prologa i Crvenog Grma s druge strane granice. Ako dođe do zatvaranja ovog prijelaza, spremni smo blokirati promet dok se ovaj problem ne riješi na adekvatan način - kazao je Ivan Franić, predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog.

slobodnadalmacija.hr