Čutura: Ljubuški ima klimu pogodnu za uzgoj najkvalitetnije marihuane

marihuana, Vrgorac, Ljubuški, granica
Ljubuški ima mediteransku klimu, koja je pogodna za uzgoj najkvalitetnije marihuane. Samo u posljednjih mjesec dana pronašli smo tri plantaže, a u prošloj godini oko tridesetak. Dodatni problem je i to što su plantaže najčešće na nepristupačanim terenima. Dakle, teško ih je pronaći, a i kada se lociraju, obično se ne zatekne vlasnik - rekao je Čutura za sarajevski „San“.

Dobar susjed je najbolja zaštita od lopova!

Susjedna županija, Hercegovačko-neretvanska, ima veliki problem s krađama. - Obično se provaljuje u stanove i automobile i to u sezoni godišnjih odmora. Zato savjetujemo građanima da, pored ostalih oblika zaštite, zaduže najbližeg komšiju da im obilazi imovinu. Dobar susjed je najbolja zaštita od lopova - poručuje Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije. Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme imali su veliki broj krađa bakra.

- Bakar je na cijeni, pogotovo na crnom tržištu, zbog čega lopovi kradu čak i kablove koji su pod naponom, čime direktno ugrožavaju svoj život, a indirektno život drugih osoba - kaže Bošnjak.

On je dodao kako je bilo određenih problema s velikim prometom droge, ali da su mnogobrojnim akcijama ovaj oblik krivičnog djela sveli na minimum.

- Tvrdim da je naš Kanton pod kontrolom, kada je riječ o neovlaštenom prometu opojnih droga. Treba reći da smo imali i nekoliko ubojstava, ali ono što je svakako ohrabrujuće jest podatak da su svi slučajevi rasvijetljeni - zaključio je Bošnjak.

Ne treba zaboraviti akciju SIPA-e, početkom maja kada su sa 30 kilograma skanka uhapšeni krim. inspektor Policijske uprave Čapljina Vedran Falak i auto mehaničar iz Čapljine Zoran Rebac, v.d. predsjednik Mladeži HDZ-a 1990 i član Predsjedništva stranke Zvonko Perić i profesor u Srednjoj školi Stolac Miro Šutalo, oba iz Stolca, Banjalučani Stanko Savić (41) i A.K. (35), te dva državljana Crne Gore.

  San.ba