Bijesna lisica u središtu Ljubuškog!

Djevojka je treću večer ponijela fotoaparat i uslikala fotografije koje je ekskluzivno proslijedila portalu radioljubuski.ba. Djevojka nam je poslala sms upozorenja nakon čega smo je kontaktirali, željela je ostati anonimna, a mi joj u svakom slučaju zahvaljujemo na građanskoj savjesti i solidarnosti.

Kontaktirali smo članove ljubuškog lovačkog društva koji su nas upoznali kako se ovakvi slučajevi bijesnih lisica uspješno rješavaju po selima, ali kad je riječ o gradskom području tu je zabrana korištenja vatrenog oružja, te bi se za eventualnu likvidaciju iste trebali koristiti plinskim oružjem ili nekim drugim sredstvima. Kontaktirali smo i općinsku veterinarsku inspekciju koja je izašla pretražiti lokalitet.

Ovim putem upozorovamo građane da, ukoliko primjete lisicu, odmah obavijeste policijsku postaju . Bijesna lisica predstavlja opasnost kako za ljude tako i za kućne ljubimce, mačke i pse.

Bijesne lisice gube strah od čovjeka i ulaze u naseljena mjesta. Gube prirodni strah od pasa, napadaju ih i grizu. Zanimljivo je da bijesne lisice imaju jaku potrebu za ujedanjem. Bijesne su lisice jako mršave, a dlaka im je neuredna, kuštrava i bez sjaja. Najčešće u naselja ulaze lisice sa ekscitacijskom fazom bolesti i tada su vrlo opasne, jer grizu sve oko sebe. Još uvijek nije potvrđeno da li je ova životinja oboljela od bjesnoće ili je zbog neke druge bolesti ili gladi ušla u naseljeno područje.

No, opreza nikad dosta! Podsjećamo kako je početkom godine zabilježeno nekoliko slučajeva bjesnoće lisica na području čapljinske općine, u naselju Šurmanci gdje je lisica ugrizla ženu te napadi na životinje u Zvirovićima, Počitelju , kao i na području stolačke općine.Dodatnu opasnost predstavljaju i psi lutalice kojih je sve više na području samog grada, ali i nemar vlasnika kućnih ljubimaca koji ne provode obvezno cijepljenje životinja.
radioljubuski.ba