Ljubušak M. Vukšić u ime HZ Hercegovina iz Stuttgarta uručio donaciju za malog Stipu Ljubića

Pregled je pokazao dobre nalaze i liječnici su, kaže mama Anja, zadovoljni kako napreduje Stipin oporavak.

Rijetki tumor

Podsjetimo, malom Mostarcu Stipi Ljubiću prošle je godine, na desnom oku, u SKB Mostar, dijagnosticiran maligni tumor - retinoblastom. Riječ je o rijetkom tumoru koji pogađa jedno od 50.000 djece - kaže Anja Ljubić. Dječačić je hitno upućen u Zagreb, na SKB Sestara milosrdnica, gdje je liječnički tim predvođen prof.dr. Zdravkom Mandićem obavio operaciju tijekom koje je Stipi odstranjeno desno oko. Nažalost, pregledom je ustanovljeno da je zloćudna bolest napala i lijevo oko. Pomoć je postojala na Sveučilišnoj klinici u Essenu i mladi roditelji nisu dvojili. Stipe je na putu za Njemačku bio već mjesec dana nakon operacije u Zagrebu, poslije koje mu je, umjesto desnog oka, u Varaždinu ugrađena plastična proteza. U Njemačkoj je u Stipino lijevo oko na kojemu je također otkriven retinoblastom, ugrađen mali radioaktivni aplikator koji ondje nije smio ostati dulje od 72 sata.

Operacija

- Budući da je u Njemačkoj bio neradni dan, a aplikator nije u oku smio ostati ni minute duže, malenog su probudili u dva sata po noći kako bi obavili operaciju. Jako sam ponosna na Stipu. Iako mu je tek godina i deset mjeseci, veoma je razuman dječačić i puno zreliji za svoju dob. Ponekad je živahan, kao i sva dječica njegove dobi, i upravo zbog toga, u Varaždinu mu je ugrađena plastična proteza a ne staklena. Stipe do svoje desete godine na kontrolne preglede mora stalno. Prve tri godine su najrizičnije, kaže Anja. -U Njemačku dotad moramo svakih mjesec, mjesec i pol dana. Budući da se, kako Stipe raste, proteza (koja stoji oko 5.000,00 HRK, op.a.) mora mijenjati, u Varaždin odlazimo svaka 3-4 mjeseca.

No, ništa nam nije teško učiniti za naše dijete, samo da on bude bolje - govori mama Anja.

Pomoć stigla i od Hrvata iz Stuttgarta

Roditelji maloga Stipe Ljubića zahvalni su svim dobrim ljudima koji su pomogli u liječenju njihova djeteta. Među njima je i Hrvatska zajednica Hercegovina iz Stuttgarta, a u ime zajednice, ovih je dana u Mostaru, novčanu donaciju Stipinom ocu Marku Ljubiću uručio Mate Vukšić. - Želim ovim putem zahvaliti svim dobrim ljudima, pojedincima, ustanovama i udrugama, SKB-u Mostar, KB-u Sestara milosrdnica u Zagrebu, svima koji su nam pomogli na bilo koji način. Bilo financijski, bilo potporom druge vrste ili molitvom. Nikada nećemo zaboraviti koliko je veliko ljudsko srce - kaže Anja.

Večernji list