Ljubinje: Ljekovito bilje kao potencijal za razvoj

lavanda

... proizvođači izborili sa promjenama na svjetskom tržištu. I dok se očekuju nove prilike za izvoz, raste broj lokalnih proizvođača, a usprkos izazovima, u Ljubinju su istrajni da naprave iskorak i napreduju.

''Bavimo se otkupom i primarnom preradom samoniklog, ljekovitog aromatičnog i začinskog bilja. Proizvodimo čajeve, sadnice, eterična ulja, biljne kapi i kozmetičke proizvode. Najvažnije za nas je da smo zaokružili proces proizvodnje, od sjemena do gotovog proizvoda'', kaže nam direktor kompanije 'LjBilje' Branko Baroš, priopćili su s projekta FARMA II Project.

Nakon prve godine postojanja primijetili su nedostatak pojedinih biljnih vrsta što ih je navelo da počnu sa podizanjem plantažnih zasada. To je bila ključna tačka u njihovom daljem rastu. Fokus rada bio im je širenje kooperantske mreže i osiguranje sjemenskog i sadnog materijala.

''U ljetnom razdoblju, pod užarenim hercegovačkim nebom sabiremo plodove svog rada, aktualna je žetva lavande, smilja, ružmarina, žalfije. Ubrano bilje dijelom destiliramo, dijelom sušimo u vlastitom pogonu'', dodaje Baroš iz 'LjBilja'. USAID/Sweden FARMA II Projekat im je omogućio nabavku opreme za proizvodnju kozmetičkih preparata.

''Sada se na tržištu može naći dnevna krema od smilja i lavande, a radimo na razvoju i novih proizvoda. Ključna poruka je da 'tuđe nije bolje'. Prepoznati, cijeniti i s ljubavlju moramo ulagati u ono što nam je priroda dala. Poljoprivrednici svoju priliku trebaju tražiti u udruživanju i zajedničkom nastupu na inostranom tržištu. Kvaliteta i znanje su naš najveći adut'', zaključuje Baroš, priopćili su.

Dok u Ljubinje dolaze potencijalni partneri za distribuciju proizvoda na regionalnoj i globalnoj razini, zajednica vjeruje da ovakve investicije mogu donijeti novu priliku za razvoj cijele istočne Hercegovine.