Ljubinje: Amfora pronađena tijekom pošumljavanja brda Radovinja

amfora
Amfora je pronađena sasvim slučajno, prilikom pošumljavanja brda Radovinja iznad Ljubinja, piše Dnevni avaz.

Različita keramika

Prema riječima Mitra Đurice, direktora Turističke organizacije Ljubinje, bilo je nekako najzgodnije mjesto za njeno čuvanje u crkvi, jer su tu ostaci tri hrama - jednog kasnoantičkog i dva srednjovjekovna, koji se mogu vidjeti ispod staklenog poda.

- Radi se o amfori vrško-italskog tipa, a sudeći po njenom obliku, prvenstveno je služila za transport vina. To je negdje period od doba Cezara do doba imperatora Trajana. Inače, što se tiče naučnih podataka, može se reći da je tu bila antička naseobina Pargvo. Do sada se smatralo da je ona vezana samo za Gradac, ali očigledno, po nalazima koji stalno iskrsavaju, na čitavom području Ljubinja - pojašnjava Đurica.

Naglašava da je amfora pronađena u jednoj većoj količini ulomaka različite keramike, koji su, zahvaljujući stručnjaku iz Zemaljskog muzeja Bori Žuži, restaurirani i sklopljeni, tako da se može vidjeti kako je ona nekada izgledala.

Špicasti oblik

- Većinom su to originalni dijelovi, ali ima i onih koji su popunjeni gipsom i stiroporom. Interesantan je taj špicasti oblik amfore. Ona je bila dugotrajnija i stabilnija u transportu. Donji dio se mogao uroniti u pijesak na brodovima - navodi Đurica.

Nema podataka

- Vjerovatno je i ova amfora došla odnekud, jer se radi o amfori za transport. Često amfore oko grlića imaju podatke gdje vino ide, otkud dolazi, o kakvom se vinu radi, ali ovdje nismo imali sreće da imamo takav zapis - navodi Đurica.