Vlada HBŽ-a utvrdila Prijedlog odluke o privremenom financiranju

Humanitarni koncert, Čitluk, tombola, vlada HŽB, privremeno finansiranje, odluka

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) na danas održanoj sjednici utvrdila je Prijedlog odluke kojom se utvrđuje iznos privremenog financiranja Hercegbosanske županije za razdoblje siječanj-ožujak 2020. godine u iznosu od 15.990.000 maraka, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Kako je priopćeno iz Vlade HBŽ-a, sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji BiH, rashodi i izdatci u iznosu od 500.000 maraka koristit će se za otplatu dospjele glavnice i kamate po kreditima Hercegbosanske županije u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Predloženi iznos sredstava iz Odluke, kako se navodi u obrazloženju, bit će dovoljan za pokriće izdataka za bruto plaće i naknade, materijalne izdatke i dospjele kredite, kao i dijela potpora koje se u tom razdoblju izvršavaju.

Donesena je i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava kapitalnih transfera „Potpora općinama-vodoprivreda“ utvrđenih proračunom Hercegbosanske županije za 2019. godinu u iznosu od 400.000 maraka. Razlog za donošenje ove odluke je utvrđivanje načina utroška novčanih sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada, stoji u priopćenju.

Paralelno s ovom odlukom, Vlada je donijela i Program utroška sredstava kapitalnih transfera „Potpora općinama-vodoprivreda“ sa predloženim izmjenama.

Nakon razmatranja prijedloga, donesen je Program raspodjele sredstava iz namjenskih sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH planiranih u proračunu Hercegbosanske županije s kriterijima raspodjele u iznosu od 725.000 maraka.

Na javni poziv, kako je navedeno, pristigle su 24 prijave, dok 5 prijava ne ispunjava uvjete propisane odredbama javnog poziva.

Povjerenstvo je ocijenilo da su prihvaćeni projekti usmjereni ka rješavanju aktualnih problema okoliša u Hercegbosanskoj županiji koji se odnose na upravljanje otpadom, adekvatno zbrinjavanje otpada, poboljšanje usluga prikupljanja otpada i zaštitu voda. Raspodijeljena sredstva koja ne budu utrošena da kraja 2019. godine planirat će se u proračunu Hercegbosanske županije za 2020. godinu i realizirat će se u sljedećoj godini u skladu s odredbama Pravilnika o utvrđivanju uvjeta za provođenje javnog poziva, odlučivanju o izboru korisnika, raspodijeli sredstava i praćenju namjenskog korištenja sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i zaključenim ugovorima s korisnicima raspodijeljenih sredstava, priopćili su iz Vlade HBŽ-a.

Također, na prijedlog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, donesena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s tekućeg transfera „Izvršenje sudskih presuda za električnu energiju za Županijsku bolnicu u Livnu i Dom zdravlja Tomislavgrad“ utvrđenog proračunom Hercegbosanske županije za 2019. godinu po dospjelim obrocima za tekuću godinu.

Nakon razmatranja donijeta je i Odluka o davanju suglasnosti na Plan prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2020. godinu i Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o izvršenju plana prihoda i rashoda za 2020. godinu. Ukupni prihodi Zavoda u sljedećoj godini istovjetni su rashodima i izdatcima i iznose 30.927.566 maraka. Obe odluke bit će upućene u proceduru Skupštine Hercegbosanske županije.

Nakon razmatranja općinskih projekata dostavljenih u svezi potpore nižim razinama vlasti, donijeta je Odluka o potporama po tom osnovu u iznosu od 500.000 maraka Gradu Livnu i općinama Hercegbosanske županije.

Vlada je na temelju zakona utvrdila tekst Sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka i ovlastila je ministra MUP-a Hercegbosanske županije Darinka Mihaljevića da potpiše Sporazum s predstavnicima Sindikata djelatnika MUP-a HBŽ.

Vlada je danas razmatrala i Prijedlog Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća u Hercegbosanskoj županiji i donijela Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje štete nastale uslijed prirodne nepogode-olujna bura u općini Glamoč u ukupnom iznosu od 16.385 maraka.

Na kraju sjednice donijeta je Odluka o odobravanju 3.000 maraka financijskih sredstava za nabavu paketića za 152 djece s posebnim potrebama na području Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.