U Livnu se cijela obitelj zarazila šugom

U Livnu se cijela obitelj zarazila šugom
...evidentirano je šest slučajeva zarazne bolesti scabies, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest svrab ili šuga.

Po izjavi koju je za Fenu dala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije(HBŽ) Dijana Mamić, svih šest slučajeva je evidentirano u Domu zdravlja Livno s tim da je jedna cijela obitelj koja broji pet članova s prostora livanjske općine zaražena ovom bolešću.

"Oboljele osobe su i sad pod terapijom i date su im upute za postupanje u epidemiološkom smislu kako propisuje Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a", kazala je Mamić.

Pošto se radi o sporadičnim slučajevima, njihovo je, kako kaže ravnateljica, da prate razvoj ove situacije a i drugih zaraznih bolesti dok se u slučajevima ove zarazne bolesti propisuju higijenske mjere jer je ovo bolest koja se širi fizičkim dodirom u kolektivima, gdje ima puno osoba.

"Glavni simptomi infekcije su intenzivan svrab (posebno noću) te pojava crvenog osipa", istakla je ravnateljica.

Također se iz Doma zdravlja Tomislavgrad doznaje da na prostoru ove županije do sada nije evidentiran niti jedan slučaj ovosezonske gripe ali su u porastu raspiratorne i virozne infekcije, posebno kod djece i starijih osoba, koje mogu biti uvod u gripu.

Pošto je došlo do kašnjenja odluke Vlade Hercegbosanske županije za odobrenjem sredstava za nabavku cjepiva, gdje je tada na tržištu bilo samo stotinjak raspoloživih doza što je nedostatno bilo za njihove korisnike, od nabavke se odustalo a putem lokalnih medija objašnjeni su razlozi nedostatka cjepiva za sezonu 2015/16 te su uz to pruženi savjeti i uputstva za sprječavanje širenja gripe ukoliko se pojavi na prostoru Hercegbosanske županije.

livno-online.com