FOTO  U Livnu otvoren Međunarodni kolokvij „2010. - godina biološke raznolikosti“

...gospođe Borjane Krišto, predsjednice Federacije BiH i u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma održava u kongresnoj dvorani livanjskog hotela Dinara. Impozantan broj sudionika u dva dana trajanja kolokvija podijelit će iskustva kako snažnije implementirati Konvenciju o biološkoj raznolikosti koja predstavlja odgovor međunarodne zajednice na sve izraženiju spoznaju o alarmantnoj ugroženosti biološke raznolikosti u cijelome svijetu, ali i dati simboličan doprinos obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.


U uvodnom obraćanju ministar Herceg je naglasio kako je kako je cilj kolokvija aktualizirati potrebu snažnije zaštite prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti kako na lokalnoj i nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, te ojačati javnu svijest o značaju biološke raznolikosti i njezinog očuvanja za život svakog pojedinca i gospodarski razvitak zajednice. - Zaštita prirode i okoliša nesumnjivo je jedna od najzahtjevnijih i najsloženijih aktivnosti koja zadire u sve dijelove organizacije današnjeg društva, a naš zajednički put prema euroatlantskim integracijama obvezuje nas na jačanje i daljnje razvijanje uspješne suradnje na svim poljima, kazao je ministar Herceg podsjećajući kako je Bosna i Hercegovina, koja je potpisnica Konvencije od konca 2002. godine, u posljednje vrijeme ostvarila značajan iskorak ka približavanju svijetu i Europi zahvaljujući čemu nas već danas prihvaćaju i percipiraju kao zemlju koja vodi računa o očuvanju prirode i zaštiti okoliša. - Trajno opredjeljenje Bosne i Hercegovine je održivi razvoj prirodnih vrijednosti koji s jedne strane stoji u direktnoj funkciji održivog gospodarskog razvoja, a s druge strane u funkciji nacionalnog doprinosa svjetskim nastojanjima da se osigura održivo iskorištavanje, zaštita i razvoj prirodnih resursa kao uvjet bez kojeg nema dugoročnog razvoja na globalnoj i regionalnoj razini, poručio je ministar Herceg čije je Ministarstvo operativna nacionalna središnjica (National Focal Point - NFP) za Konvenciju o biološkoj raznolikosti u ime države Bosne i Hercegovine. Naglašavajući kako je uz reformirano zakonodavstvo urađena i Strategija s akcijskim planom za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti ministar Herceg je istaknuo kako se ciljevi tog strateškog dokumenta mogu sažeti u tri temeljna pravca: smanjenje gubitka biološke raznolikosti što će se realizirati kroz značajno povećanje površine zaštićenih područja, uspostavu sustava konzervacije i održive uporabe biološke raznolikosti te dugoročno smanjenje pritiska na biološke raznolikost.- Za uspješnu provedbu Strategije trebamo aktivnu podršku u cijelog društva, od dijela političkog establishmenta u kojem još uvijek nije dostatno afirmirana potreba uvođenja zaštite okoliša u sve druge sektorske strateške planove, programe i projekte, preko znanosti i struke do svakog pojedinca, ali i suradnju svih zainteresiranih u planiranju i implementaciji sa zaštitom prirode povezanih mjera i politika, kako na lokalnoj, nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, ističe ministar Herceg.

Međunarodni kolokvij "2010. - godina biološke raznolikosti" upravo je prilika da se o odgovornoj zadaći implementacije Konvencije o biološkoj raznolikosti razgovara na visokoj međunarodnoj razini te da se postojeći problemi i moguća rješenja za očuvanje biološke raznolikosti razmotre s različitih stajališta, kako sa stajališta regulatornih tijela i tako i sa znanstvenog stajališta.

U današnjem nastavku rada Međunarodnog kolokvija "2010. - godina biološke raznolikosti" sudionicima će iskustva država iz regije, između ostalih, prenijeti prof. dr. Ivica Radović, državni tajnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske Davorin Marković, dr. sc. Zlatko Bulić, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore te predstavnici međunarodnih institucija UNDP-a, GEF-a, IUCN-a, WWF-a. U nastavku rada biti će predstavljeno više od dvadeset znanstvenih i stručnih radova, a za kasno poslijepodne predviđeno je održavanje foruma i otvorena diskusija sudionika na temu biološke raznolikosti, zaštićenih područja i vrsta.